Cilj izmjene Zakona je dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Cilj izmjene Zakona je dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja

14.10.2019. 07:48 / Izvor: SRNA

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima sadržani su u potrebi da se pored postojeće zakonske mogućnosti pojedinačnog učlanjenja zaposlenih lica u dobrovoljni penzijski fond, stvore pravne pretpostavke za njihovo kolektivno uključivanje, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Prema predloženom rješenju, organizator penzijskog plana zaključuje ugovor sa društvom za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom kojim se obavezuje da će za članove plana, isključivo iz sopstvenih sredstava, vršiti uplate penzijskih doprinosa na njihove individualne račune.

"Predloženo rješenje dozvoljeno je samo pod uslovom spremnosti poslodavca da vlastitim sredstvima finansira penzijske doprinose svojih zaposlenih, ne uslovljavajući takve doprinose dodatnim uplatama na teret zaposlenog", istakli su u resornom ministarstvu.

U slučaju kolektivnog pristupanja penzijskom fondu, naveli su u Ministarstvu finansija RS-a, princip dobrovoljnosti ostvaruje se kroz pravo nesaglasnog lica da se, na vlastiti zahtjev, isključi iz penzijskog plana.

"Cilj ove izmjene Zakona je dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, kroz afirmisanje poslodavaca da grupno uključe zaposlene u penzijski plan, a koje treba da omogući dodatne penzije putem sigurne dugoročne štednje u penzijskim fondovima, kao i da podstakne dalji razvoj finansijskog tržišta, a time i privrede u cjelini", naglasili su u Ministarstvu finansija.

Na ovaj način, Vlada Republike Srpske je izrazila snažno opredjeljenje za razvoj ovog oblika dugoročne namjenske štednje za penzijsku dob, a što treba da doprinese podizanju svijesti pojedinaca o potrebi i značaju štednje, radi obezbjeđenja dodatne sigurnosti u starosti.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima Vlada je usvojila na sjednici održanoj 26. septembra, a nalazi se u materijalima za 7. redovno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 22. oktobar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti