Cineplexx Sarajevo bit će otvoren u ljeto 2020. godine

12.06.2019. 07:47 / Izvor: Fena
Cineplexx Sarajevo bit će otvoren u ljeto 2020. godine

U Sarajevu će na lokalitetu Marijin Dvora u narednoj godini biti otvoren novo multipleks - kino Cineplexx.

U Sarajevu će na lokalitetu Marijin Dvora u narednoj godini biti otvoren novo multipleks - kino Cineplexx, koje će raspolagati s osam kino-dvorana, kapaciteta oko 1.400 mjesta i biti opremljeno najsavremenijom tehnologijom.

Najavljeno je to večeras na prigodnom skupu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kojem su uz predstavnike austrijske kompanije Cineplexx Interanational i partnera Europe Group i Sarajevo Film Festivala, prisustvovale brojne istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života, te brojne zvanice i gosti.   

Sudionike skupa pozdravio je finasijski direktor i managing partner Cineplexx Internationala Christof Papousek, izražavajući zadovoljstvo što svjedoči značajnom projektu, čija je realizacija počela u srcu Sarajeva.

"Ponosni smo da otvaramo prvo kino u glavnom gradu BiH. To je veoma važno za nas i za naš biznis sa kinima van Austrije, koji je počeo prije deset godina", kazao je Papousek, potcrtavajući značaj ovog projekta za razvoj filmske kulture i kao platforme za daljnji rast Sarajevo Film Festivala te filmski biznis cijele regije.   

Na značaj tog projekta za Grad i širu društvenu zajednicu ukazao je generalni direktor Europe grupacije Rasim Bajrović, podsjećajući na hronologiju i dinamiku ostvarenu u sklopu realizacije projekta.

"U partnerstvu s Upravom Cineplexx Internationala iz Austrije i nesebičnu pomoć menadžmenta Sarajevo Film Festivala, hotelska grupacija Europe je počela gradnju poslovne zgrade površine od oko 5.000 metara kvadratnih za potrebe austrijskog partnera", istaknuo je Bajrović, navodeći kako se svečano otvaranje ovog objekta u neposrednoj blizini hotela Holiday očekuje u junu 2020. godine. 


Naglasio je da će ta investicija biti poticaj daljem kulturnom, društvenom i ekonomskom razvoju Kantona Sarajevo, te osigurati značajan broj novih radnih mjesta.

Papousek i Bajrović su iskazali zahvalnost kantonalnim, gradskim i općinskim čelnicima za podršku realizaciji spomenutog projekta.

Kako je rečeno, Cinelpexx International, kompanija koja će uložiti značajna sredstva i resurse u multipleks kino u Sarajevu, te SFF i Europe Group stvaraju uvjete da glavni grad Bosne i Hercegovine bude epicentar kulture, filma, dobre zabave i bržeg razvoja turizma, kao i da bude prepoznato na karti Evrope i svijeta kao jedna od najpoželjnijih destinacija.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za SFF, koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijele regije i šire, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u ovom dijelu Evrope.

Constatin Fim - Holding GmbH je osnovan 1951. godine u Austriji kao filmska distribucijska kuća. Cineplexx International GmbH je započeo širenje 2009. godine u susjedne zemlje te je otvoreno prvo kino izvan Austrije - u Bolzanu, u Južnom Tirolu. Danas Cineplexx ima jaku tržišnu poziciju u 48 multipleks i šest tradicionalnih kino lokacija u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj, Italiji, te od početka juna i u Rumuniji. S oko 1.500 zaposlenika, Cineplexx kina godišnje posjeti oko 12 miliona posjetitelja.

Hotelska grupacija Europe je najveća domaća grupacija u BiH koja upravlja i aktivno posluje s pet hotela koji istovremeno mogu primiti do 1.000 gostiju, a zapošljava više od 300 uposlenika. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti