ČIP sistemi kroz projekat inkluzije pružaju podršku mladim studentima

03.09.2018. 12:10 / Izvor: Akta.ba
ČIP sistemi kroz projekat inkluzije pružaju podršku mladim studentima

U kompaniji ČIP sistemi d.o.o. Sarajevu u periodu od juna do augusta 2018. godine boravio je mladi student Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

U uspješnoj bosanskohercegovačkoj kompaniji ČIP sistemi d.o.o. Sarajevu u periodu od juna do augusta 2018. godine boravio je mladi student Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Aleksandar Stojković, a u okviru projekta Erasmus+ "Trans2Work", inače projekta namjenjenim inkluziji osoba sa invaliditetom i pružanju podrške mladim studentima sa invaliditetom u vidu prakse, a kasnije za bolje zaposlenje.

S obzirom na dosadašnji rad, priznanja u vidu Deklaracije za društveno-odgovorno poslovanje razgovarali smo sa Upravom ČIP sistema – šta je za njih predstavljao ovaj projekat, zašto društveno poslovati i kakva iskustva nose realizacijom projekta.

Kako ističe izvršna direktorica Lejla Tufo kompanija slijedi modernu politiku društveno odgovornog poslovanja, koje između ostalog podrazumjeva rad sa osobama sa invalididetom, osobama sa intelektualnim poteškoćama i slično.

"Ovo nije prvi projekat u kojem smo praksu ponudili osobi sa invaliditetom", navodi Tufo, dodajući da su prethodno surađivali sa nevladinim organizacijama Sumero i ProReha, a kroz projekte USAIDA i UNDP-a.

"Sam koncept društveno-odgovornog poslovanja i ta vrsta promjene u korporativnoj politici našu kompaniju, ali mislim i cijelu zajednicu u kojoj djelujemo potiče na razvijanje svijeti i povećanje brige za društvo i okoliš. Mnogo puta smo do sada u našim izjavama istakli – da nama nije jedini cilj profitirati u Bosni i Hercegovini, naprotiv – želimo uporedo graditi društvo jednakih mogućnosti", ističe izvršna direktorica.

Trans2Work

Projekat predstavlja tranziciju studenata s ovaliditetom od visokog obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kako nam je rekla generalna direktorica ČIP sistema, Adisa Tufo ponosna je na učešće u projektu koje je omogućilo studentima praksu i time povezala visokoškolske ustanove i poslodavce na nacionalnom/državnom i regionalnom nivou.

"Aleksandrova posjeta našoj kompaniji nije ojačala samo njegove kompetencije i vještine, već je ojačala naš tim. Tim koji će, od sada, drugačijim očima gledati važnost inkluzije. Iako sam osjetila da osobe sa kojima radim nemaju stereotipe prema osobama koje dolaze id druge sredine ili osobe sa invaliditetom – sigurna sam da su danas otvoreniji ka radu sa osobama sa invaliditetom", poručila je Adisa Tufo.

Pored novih iskustava kojima tim ČIP sistema može da se pohvali, tu je i veliko prijateljstvo sa Aleksandrom.

"On je zaista već u prvoj sedmici pokazao interesovanje za rad i razvoj svojih vještina. U tim se uklopio kao da je tu bio i oduvijek i zbog toga sam na sve svoje mlade kolege jako ponosna. Također, oduševio me njegov pristup poslu, jednostavnost, praktičnost. Obavljao je poslove u administraciji i često nam bude buran dan – jako se lako nosio sa turbulentnošću posla, a kako je po prirodi mirna osoba, tako je i nas smirivao", dodaje generalna direktorica.

Iako se možda čini da su dva mjeseca kratko vrijeme za naučiti kvalitetno raditi posao, iz ČIP sistema kažu da je to razdoblje dovoljno da studentima dočaraju najbitnije: radne procese, važnost tima i rad sa proizvodima i uslugama. Uz red, rad i disciplinu, kroz dva mjeseca, studenti mogu naučiti puno i postaviti osnove za daljnji profesionalni i lični razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti