Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Čišćenjem i uređenjem Čavljaka započela realizacija projekta Via Dinarica

26.07.2020. 09:48 / Izvor: Akta.ba

Na objavljeni javni poziv druge faze ovog projekta za dodjelu bespovratnih sredstava, koji je bio otvoren do sredine februara ove godine, iz oblasti promocije značajnih prirodnih i kulturnih resursa područja Zapadnog Balkana, te očuvanja planinskih područja, kulture i predjela koji predstavljaju oazu netaknute prirode u Evropi, prijavu je podnijela i Općina Centar, tačnije Služba za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj.

Nakon razmatranja za njihov prijedlog projekta koji se sastoji od više nivoa: intervencije manjih razmjera na javnoj infrastrukturi, dodjele bespovratnih sredstava pružateljima turističkih usluga i proizvođačima lokalnih proizvoda, poljoprivrednicima, zanatlijama i obrtnicima, te održavanju,  obilježavanju i uređenju staze Via Dinarica, odobren je iznos od 88.000 KM. 

Tim povodom su predstavnici Općine Centar i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini u saradnji sa članovima Planinarsko-smučarskog društva „Centar“, Planinarsko-ekološkog društva „Romanija“ Pale, i Udruženja Zemlja Dinarika iz Sarajeva, sredinom ove sedmice, dobrovoljnom akcijom čišćenja i uređenja područja Čavljaka, te markiranjem planinarske staze zvanično započeli sa realizacijom druge faze projekta Via Dinarica.

Akciji na Čavljaku se također pridružio i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi, kao i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrobov Khoshmukhamedov. Druga faza ovog projekta se u Bosni i Hercegovini provodi u saradnji sa domaćim partnerima – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, lokalnim vlastima, nevladinim i privatnim sektorom aktivnim u turizmu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti