Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Čitluk usvojilo odluku o pomoći poduzetnicima pogođenim koronavirusom

17.05.2020. 09:43 / Izvor: Akta.ba

Informacija o proglašenju nepogode uzrokovane koronavirusom COVID – 19 i mjere pomoći poduzetnicima sa područja općine Čitluk koji su pogođeni posljedicama proglašene nepogode bile su glavne točke dnevnog reda  38. sjednice Općinskog vijeća Čitluk. Uz poštivanje propisanih higijensko – epidemioloških mjera sjednica je održana u kongresnoj dvorani Hotela Brotnjo.

O posljedicama koronavirusa vijećnice i vijećnici OV Čitluk razgovarali su i pod točkom dnevnog reda na kojoj su razmatrane mjere pomoći poduzetnicima pogođenim posljedicama proglašenja nepogode uzrokovane koronavirusom COVID – 19. 

Mjere pomoći poduzetnicima, koji su zbog odluka donesenih na općinskoj i višim razinama vlasti, obustavili gospodarsku aktivnost na području općine Čitluk u skladu sa danas usvojenom odlukom odnose se na oslobađanje obveze plaćanja: komunalne naknade za razdoblje trajanja zabrane rada po zapovijedi stožera civilne zaštite i obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Općine Čitluk u kojima se nije mogla obavljati djelatnost za razdoblje trajanja zabrane po zapovijedi stožera civilne zaštite.

Za isto razdoblje poduzetnici će biti oslobođeni obveze plaćanja naknada za: korištenje javnih površina, naknada (računa) za odvoz komunalnog otpada, naknada za postavljanje reklamnih panoa i/ili displeja na području općine Čitluk, naknada za površine uz ceste na kojim se postavljaju reklame i obveze plaćanja naknada za postavljanje reklama na objekte.

Jedna od mjera pomoći poduzetnicima bit će i obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate koji su pokrenuti od strane Općine ili poduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Čitluk za vrijeme dok traje stanje prirodne nepogode.

Navedena oslobađanja od obveze plaćanja odnose se na razdoblje od 01. travnja do posljednjeg dana u mjesecu u kojemu je ukinuta zabrana, uz mogućnosti produženja koja ovisi od epidemiološke situacije na području općine Čitluk.

Riječ je o prvom setu mjera pomoći poduzetnicima, dok će Općina Čitluk u suradnji sa višim razinama vlasti kao dodatne mjere osigurati naknade za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike koji su prestali sa radom u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa te za sve osobe koje su zadržane na svojim radnim mjestima.

Ovim mjerama nastoji se pomoći i rasteretiti privatni sektor, posebice obrtnike, mala i srednja poduzeća te osigurati likvidnost poslovanja gospodarstvenika na području općine Čitluk.

Odluka o mjerama za pomoć gospodarstvenicima usvojena je jednoglasno.

Na sjednici Vijeće je takođe usvojilo prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu Općinskog vijeća Čitluk kojim se omogućava da se iznimno, u izvanrednim okolnostima održavaju online sjednica: radnih tijela Vijeća, Kolegija i same sjednice Općinskog vijeća Čitluk, kao i dostavljanje materijala za pripreme sjednice elektronskim putem.

Vijećnici su dali svoju suglasnost za dodjelu koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije.

Zahtjeve za dodjelu koncesija za obavljanje navedene djelatnosti podnijela su tri gospodarska društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti