Civilni poslovi spasili giganta namjenske industrije

28.12.2018. 11:10 / Izvor: Nezavisne novine
Civilni poslovi spasili giganta namjenske industrije

Preduzeće je u ovoj godini u novu opremu i tehnologije uložilo više od milion maraka. Jedan od segmenata je nova linija za galvanizaciju.

Banjalučki "Kosmos", nekadašnji vazduhoplovni zavod koji je vršio remont radarskih, raketnih i računarskih sistema, drugu godinu u nizu će završiti pozitivnim finansijskim rezultatom i ostvarenom dobiti od oko 1,2 miliona KM.

Preduzeće koje je nekada bilo gigant u namjenskoj industriji preživjelo je prvenstveno zahvaljujući civilnom tržištu, na kojem se obezbjeđuju dvije trećine ugovora, a u manjem obimu bave se i djelatnošću na osnovu koje su izgradili renomirano ime.

Dušan Vještica, direktor preduzeća, kaže kako se djelatnost "Kosmosa" može svrstati u tri segmenta, i to na remont radarsko-raketnih sistema, mašinstvo i elektroenergetiku.

"U prvom segmentu za vojni program angažovano je 20 do 50 ljudi. Intenzivno radimo i za jednog austrijskog i jednog njemačkog partnera, a riječ je o proizvodnji mašinskih pozicija, sklopova i paleta kako za auto-industriju, tako i za ostalu industriju. Samo s jednim partnerom ostvarili smo promet veći od milion evra. Osim toga, neke poslove radimo i za domaće tržište u mašinskoj proizvodnji. U oblasti elektroenergetike radimo remont elektromotora, gdje nam je glavni kupac u prošloj godini bila 'Optima grupa', prije svega Rafinerija nafte u Brodu, koja ima najviše tih motora i transformatora", priča Vještica.

Preduzeće je u ovoj godini u novu opremu i tehnologije uložilo više od milion maraka. Jedan od segmenata je nova linija za galvanizaciju, koja je završena i u potpunosti stavljena u funkciju.

"Proteklih dana smo potpisali ugovor za kupovinu jedne CNC mašine, koja će unaprijediti segment mašinske proizvodnje za 30 do 40 odsto u smislu izvođenja složenijih poslova i bržeg odgovora na zahtjeve kupaca. Bilo je ulaganja i u kotlovnicu, kako bi se naša farbara i komore mogle zagrijavati i ventilirati. U narednoj godini u planu je nabavka lasera za sječenje materijala i još neke specifične mašine i mislim da ćemo to u 2019. godini ispuniti kako smo planirali", kaže Vještica.

"Kosmos" ima oko 200 zaposlenih, a svim radnicima se plate i doprinosi uplaćuju na vrijeme, s tim da je iz prethodnog perioda preostalo oko 15 miliona maraka neizmirenih obaveza.

Vlada Republike Srpske je dala saglasnost za prodaju neperspektivne imovine, tako da je u narednoj godini planirano izmirenje tih obaveza, a koje se ne mogu platiti iz redovnih prihoda.

Najveći dug "Kosmos" ima prema Poreskoj upravi RS i Investiciono-razvojnoj banci.

"Po svim parametrima kompanija raste iz godine u godinu, funkcionišemo dobro, ostvarujemo prihod i dobit. Gledano u nekom petogodišnjem planu, 'Kosmos' sigurno ima perspektivu i očekujemo da svaka godina bude bolja od prethodne", zaključio je Vještica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti