Članovi Biznis kluba Povelja: Reformska agenda ne smije ostati samo slovo na papiru

16.09.2021. 16:26 / Izvor: Akta.ba
Članovi Biznis kluba Povelja: Reformska agenda ne smije ostati samo slovo na papiru
OTVORI GALERIJU

Članovi BIZ kluba održali su sinoć sastanak sa ambasadoricom Francuske u BiH, HE Christine Toudic

Bh. realni sektor u narednom periodu može očekivati snažnu podršku putem diplomatskih uticaja Francuske, poručila je ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic, koja je sinoć u hotelu u Courtyard by Marriott Sarajevo održala sastanak sa članovima Biznis kluba Povelja. Dobrodošlicu joj je poželjela predsjednica kluba Azra Atagić-Ćatović. Ona ju je upoznala sa ekonomskom situacijom u našoj zemlji, parafiskalnim nametima, opterećenjima privrednika, te činjenicom da je BiH prva u svijetu po socijalnim davanjima za doprinose.

U uvodnom dijelu istakla je da je povod za sastanak Reformska agenda koju je Međunarodna zajednica pokrenula još 2015. godine, a koja je u konačnici trebala da rastereti privredu i realni sektor.

"Iako su naše vlasti potpisale da će istu provestu, do sada su uspjeli samo usvojiti povećanje akciza. Provedbu je dodatno usporila i pandemija uzrokovana Covid virusom, te iz tog razloga, nastojimo da aktualiziramo pitanja iz Reformske agende 2 u kojoj je sve navedeno procedualno, samo nam treba malo političke volje. Sve navedeno je jako bitno, jer da bismo privukli domaće i strane investitore, moramo raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta", poručila je predsjedica Biznis kluba Povelja.

 

 

Francuska nezainteresovana za Zapadni Balkan

Ambasadorica Toudic je istakla da ima svoj Akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu, te da ekonomska diplomatija zauzima drugo mjesto po prioritetu, nakon odbrane i zaštite Francuskog jezika. 

"Nastojimo pojačati francusko investiranje u BiH jer naša zemlja ne zauzima dobro mjesto u ovom segmentu. Zapravo, cijeli Zapadni Balkan nije „pogodno tlo“ za francuske investicije. Razlog je taj što francuski investitori nisu puno zainteresovani za druge jezike, pogotovo za jezike Zapadnog Balkana. Na meni je da im pojasnim da se jako dobro mogu snaći u BiH, gdje je jako dobra kvalificirana radna snaga, a malo više zanimanja za francuski jezik bi ih svakako dodatno podstaklo", istakla je ona.

Prema njenim riječima, nizom aktivnosti nastoje ih demistificirati, ohrabriti i ubijediti da su sve zemlje u regiji sigurne za dolazak. "Čim pandemija to dozvoli, planiramo organizovati veliku misiju dolaska francuskih investitora u BiH", kazala je Toudic .

Iz tog razloga je animirala ponovni rad Francusko-bosanskog kluba. Ideja je da se rijetka francuska preduzeća, koja su već predstavljena u BiH, povežu sa bh. firmama i razmjenjuju dobru praksu. Uloga kluba će biti i učestvovanje u kampanji, tj. borbi protiv dezinformacija koje vladaju među njima, jer sve kompanije koje već posluju ovdje mišljenja su da posluju prilično dobro.

Osvrnula se i na prethodnu funkciju u Crnoj Gori, gdje je postojala jedna slična struktura Kluba koja je na koncu brojala preko 50 preduzeća. 

"Tim povodom će 29. septembra biti organizovan jedan sastanak ovog kluba i svi zainteresovani su dobrodošli", poručila je ona, dodajući da je već identificirala sektore koji mogu biti zanimljivi francuskim investitorima.

Ideja je da prvi sastanak bude sa Upravnim odborom, a nakon toga sa svim prijavljenim preduzećima. 

Zaključeno je da se zajedničkom sinergijom sa članicama Biznis Kluba Povelja može puno toga postići i da je zajednički rad neophodan.

Aktivnosti Biznis Kluba Povelja

U nastavku je jedan od članova Kluba Fuad Podrug, upoznao Ambasadoricu sa ostalim aktivnostima Biznis Kluba Povelja.

"Zahvaljujem vam se na izdvojenom vremenu koje svjedoči o vašoj dobroj volji da saslušate i pomognete da realni sektor u BiH zaslužuje bolje poslovno okruženje od strane institucija BiH. Koristim se ovom prilikom da vam se zahvalim za sve što Vaš diplomatski uticaj može učiniti na polju EU Fondova, te kako da izvrši uticaj na institucije države u stvaranju olakšica za privatne biznise u BiH",  izjavio je prilikom obraćanja Podrug.

Naime, Biznis kluba Povelja zvanično je osnovan u 2021 godini. Prema njegovima riječima, od tada neprekidno nastoje da ostvare održivu upotrebu resursa i razvoj društva time što promovišu pozitivne vrijednosti i teže razvoju sistema u kome će svi građani imati jednak tretman kada su u pitanju zakoni u Bosni i Hercegovini.

Biznis klub Povelja djeluje kao poslovni klub privrednika, čiji zadatak je da kroz udruživanje i timski rad pruži svim članovima (fizičkim i pravnim licima, organizacijama, komorama, udruženjima i sl.), mogućnosti da se kroz okupljanja i povezivanja ostvare kontakti, saradnja, te realizacija projekata i poslovnih ideja korisnih za provođenje strategije biznis kluba.

"Naša opredijeljenost da proširimo naše djelovanje u poslovnom svijetu, te naša želja da promovišemo nove mogućnosti za poslovnog čovjeka, isto tako nas obavezuje da unaprijedimo naše poslovanje i odnose, kako unutar organizacije, tako i sa našim partnerima i drugim pravnim i fizičkim licima koji daju podršku našim aktivnostima i ciljevima organizacije", poručio je Podrug.

Vizija im je biti respektabilan i proaktivan nosilac pozitivnih socio-ekonomskih promjena u BiH, uz misiju da budu koristan partner svim domaćim i stranim institucijama, s ciljem sveukupnog ekonomskog održivog razvoja ekonomije Bosne i Hercegovine.

"Intenzivnim radom na svjesnost o važnosti poslovnog ambijenta i predstavljanje potencijala našeg tržišta, nastojimo ohrabriti domaće i strane investitore da ulažu u poslovanje u Bosni i Hercegovini, ali isto tako da svoje poslovanje šire i izvan BiH", istaknuto je sinoć.

Kroz zajedničko udruživanje, članice Biznis klupa Povelja promovišu važnost privrednika u Bosni i Hercegovini i osnaživanje njihovog položaja u društveno – političkom i ekonomskom životu građana BiH.

Osnovni ciljevi sažeti u sljedećem:

  • Povezivanje članova u cilju unapređivanja dobrih poslovnih običaja;
  • Pristup EU Fondovima
  • Razvoj poslovne etike svih učesnika u privredi;
  • organizacija edukacija na temu dobrih poslovnih običaja, poslovne etike kao i prilagođavanje postojećih poslovnih praksi modernom dobu;
  • organizacija poslovnih događaja i konferencija sa ciljem unapređivanja privrede Bosne i Hercegovine;
  • proučavanje ekonomsko-socijalnih i političkih prilika u Bosni i Hercegovini te predlaganja inovativnih pristupa i rješenja za razvoj privrede Bosne i Hercegovine;
  • prisustvovanje poslovnim događajima i konferencijama zemalja u regionu i svijetu u cilju napređivanja izvozne moći i bosanskohercegovačih privrednika i usvajanja novih privrednih rješenja
  • promocija bosansko-hercegovačke privrede na međunarodnom planu
  • učestvovanje i podržavanje ideja i projekata čiji je cilj unapređivanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini;
  • unapređenje poslovnih vještina članova udruženja kroz različite edukacije i stručna usavršavanja
  • saradnja sa svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini radi ostvarivanja ciljeva udruženja
  • učestovanje i realizacija ekološki prihvatljivih i naprednih (tzv.  "green") poslovnih projekata i promoviranje „green“ privrednih procesa i projekata
  • učestvovanje u projektima čiji je cilj razvoj lokalnih zajednica;
  • izdavanje publikacija u svrhu ostvarivanja ciljeva i djelatnosti Asocijacije
  • Razmjena iskustava sa drugim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu koja su osnovana sa bitno istim ciljevima. 

S.B

izvor: https://home.kpmg/xx/en/home/services/tax/tax-tools-and-resources/tax-rates-online/social-security-employee-tax-rates-table.html

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti