Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Coca-Cola osigurava 0,5% od ukupnog broja radnih mjesta u ekonomiji cijele BiH

13.12.2018. 12:06 / Izvor: Akta.ba

Otkako je prije 49 godina započela distribuciju svojih proizvoda u BiH, Coca-Cola značajno pridonosi razvoju bosanskohercegovačke privrede i društva. Još od otvaranja punionice 1975. godine, Coca-Colin značaj za domaću privredu rastao i razvijao se zajedno sa društvenim okolnostima. Utjecaj kompanije je mnogo širi je od samo izravnog doprinosa, te obuhvaća i doprinos koji se realizira kroz suradnju s njenim dobavljačima i kupcima. Da ovo nisu tek puke tvrdnje, dokazuje Studija o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini koju su izradili su stručnjaci međunarodne kompanije Steward Redqueen, sprecijalizirane za strateško savjetovanje, predvođeni prof. dr. sc. Ethanom B. Kapsteinom.

O tome koliko Coca-Cola doprinosi privredi, najbolje govori činjenica da Coca-Cola učestvuje u čak 0,5% BDP-a Bosne i Hercegovine, a svaka konvertibilna marka dodane vrijednosti koju stvori Coca-Colin sistem podržava stvaranje još 4 KM dodane vrijednosti u bh. ekonomiji. Konzumenti potroše ukupno 257 miliona KM na Coca-Coline proizvode, a od svake potrošene konvertibilne marke 60% ostaje u ekonomiji Bosne i Hercegovine - ovo su samo neke od ključnih poruka plasiranih u Studiji o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, koja nam plastično pokazuje da je Coca-Cola bitan faktor bh. ekonimije te da je više bosanskohercegovačka nego što mislite.

U Bosni i Hercegovini Coca-Cola direktno zapošljava 274 radnika, ali podržava 4.000 radnih mjesta u svom lancu vrijednosti, što je 0,5% od ukupnog broja radnih mjesta u ekonomiji cijele Bosne i Hercegovine.  Osiguravajući radna mjesta za sve sektore, Coca-Cola je otvorena prema svim profilima uposlenika, uključujući visokokvalificirane i nekvalificirane radnike, a najveći je broj radnih mjesta u trgovini i proizvodnji.

Uzvraćajući vjernost bh. tržištu na korisne i raznolike načine, Coca-Cola je između 2015. i 2017. godine uložila u zajednicu čak 379 hiljada KM, a samo u 2017. godini iznosila su 168 hiljada KM. U analiziranom periodu pokrenuti su različiti projekti usmjereni na promoviranje zdravlja i zdravih životnih navika, smanjenje utjecaja na okoliš i doprinos lokalnim zajednicama: Coca-Cola podupire Inicijativu Čist Vrbas, a potpisnica je i Povelje i Inicijative za Čist Vrbas, od 2013. godine.

Nakon uspješno realizovanog programa ljetne prakse Coke Summership,koji Coca-Cola HBC B-H Sarajevo realizira od 2016. godine i koji je izazvao veliko interesovanje mladih, u 2017. je godini pokrenula je program Coca-Colina podrška mladima kroz koji je do sada prošlo više od 700 mladih. Program je uključio više od 40 različitih aktera, kako institucionalnih, tako i nevladinih organizacija i privatnog sektora, u misiji podrške povećanja zapošljivosti mladih Bosne i Hercegovine. Program kroz različite module edukacije pomaže mladim ljudima da se što temeljitije pripreme za poslovne izazove i pomaže im da spoznaju i rade na ostvarivanju svojih poslovnih ambicija. 

 

 

PREUZMI DOKUMENT:
Studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti