Coffee Cupping: Franck predstavio stručnjake koji stoje iza Jubilarne kafe

20.02.2020. 16:14 / Izvor: Akta.ba
Coffee Cupping: Franck predstavio stručnjake koji stoje iza Jubilarne kafe

Izuzetno važnu ulogu imaju majstori pržači i Master Cupperi odnosno kušači, čije suosjetilne sposobnosti i iskustvo presudni.

Domaći proizvođač kafe Franck organizovao je danas zanimljivo predavanje o porijeklu i kvaliteti kafe uz radionicu "coffee cuppinga". Riječ je o globalno prihvaćenoj i primjenjivanoj metodi procjene i evaluacije kafe, koja se u industriji kafe koristi kod kontrole kvalitete i razvoja novih proizvoda, pa tako i u Franckovim pogonima u BiH.

Ivana Tavra, direktorica korporativnih komunikacija Franck kazala je da je radionica bila samo mali uvid u način proizvodnje Jubilarne kafe ovdje u Bosni i Hercegovini.

"Ono što je posebno svojstveno u BiH je to što ljudi istinski vole kafu i duboko je ukorijenjena u kulturu i način života. Zato smo jako sretni što kafu možemo raditi baš ovdje. Što se tiče izbora kvaliteta zrna imamo jedinstvenu nabavku kafe za sve naše pogone, pa tako i za pogone u Bosni i Hercegovini", istakla je ona, dodajući da rade sa velikim trenerima kafe u svijetu i svaka kafa koja dođe u Franck procjenjuje se na jednak način, odnosno metodom Coffee Cuppinga.

Predstavljajući Coffee Cupping, kazala je da je to procjena i evaluacija kvalitete kafe i koristi se u razvoju novih proizvoda, dakle novih aroma, nijasni i okusa kafe.

Na ovaj način osigurava se nabavka vrhunske sirovine, te kontinuirano provjerava kvaliteta za sve Franckove proizvode uključujući i poznatu Jubilarnu kafu, koja je jedan od vodećih brendova, čiji kvalitet i okus prepoznaju generacije ljubitelja kafe u cijelom regionu.

Praćenje kafe od plantaže do dolaska u pogone

Sirova kafa kupuje se na temelju uzorka, a Master Cupperi odnosno profesionalni kušači zaduženi su za provjeru njene kvalitete.

Vesna Mihatov, direktorica istraživanja, razvoja i nabave kafe i Master Cupper u Francku, koja je vodila radionicu istakla je posebno zadovoljstvo što su imali priliku približiti cijeli svijet kafe koji se nalazi iza svake ispijene šoljice.

"Jako malo ljudi zna šta se krije iz tog napitka. Zato je Master Cupping posebno važan gdje mi Master Cupperi, kao eksperti u kušanju kafe, ocjenjujemo tu kafu. Radi se o posebnoj metodi evaluacije uzorka kafe gdje eksperti, istrenirani ljudi ocjeljuju da li su u kafi prisutne sve one pozitivne arome koje se očekuju da budu njoj, ili ti negativni elementi koji ne smiju biti. Tu ne morate posebno osjetljivi. Bitan je trening, odnosno što više kušanja, memoriranja tih okusa kako bismo mogli prepoznati šta je to što ide u našu Jubilarnu kafu", pojasnila je ona ovu metodu.

Kako je kazala, njihova osjetila su još uvijek nezamjenjiva, usprkos svim mjernim instrumentima koji su im na raspolaganju. 

"Ako Master Cupper osjeti da određeni uzorak kafe u šoljici ima negativne karakteristike ili ako nema punoću, aromatičnost i bogatstvo okusa koje treba imati, taj se uzorak odbija čak i ako su rezultati prethodnih analiza u skladu sa standardima. Odgovornost Master Cuppera i cijelog razvojnog tima je vrlo velika jer na temelju uzorka od svega 300 do 500 grama trebaju donijeti odluku o kupnji velikih količina kafe, čak i preko 50 tona", istaknula je Mihatov.

Naglasila je da kafa do Francka dolazi preko raznih evropskih luka iz 70-ak zemalja uzgoja u području oko ekvatora. Nakon što se odabere neki uzorak, pošiljka se prati sve vrijeme –tokom skladištenja, prije utovara u kamione u luci, te prije zaprimanja u Franckove silose za sirovu kafu. S obzirom na potpuno automatizovani sisitem proizvodnje, sve te rigorozne predkontrole su nužne kako bi se osigurala jednaka, nepromjenjena kvaliteta kafe tokom cijelog puta.

"Mi pratimo kafu od same plantaže do dolaska u naše pogone, tako da je to jedan jako rigorozan proces kontrole kako bi u našu mješavinu ušla zaista najbolja zrnca kafe", poručila je ova stručnjakinja.

Domaća proizvodnja

Edin Škaljić, direktor Franck BiH podsjetio je kako se zbog velike potražnje na tržištu, jednog od vodećih Franckovih brendova Jubilarne mljevene kafe, stvorila potreba za investicionim ulaganjem u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, Franck je 2008. godine pokrenuo proizvodni pogon za preradu i proizvodnju kafe u Grudama, kroz greenfield ulaganje od preko 6 miliona KM u proizvodni pogon iprocese, zapošljavanje, a samim time i jačanje bh privrede. 

Proizvodni pogon danas zapošljava oko 30 radnika, a opremljen je prema najvišim standardima struke, gdje se svakodnevno vrši kontrola kvalitete svakog pojedinačnog pakovanja proizvoda.

"Ulaganjem u proizvodnju ulažemo u cjelokupno društvo, ne samo kroz otvaranje novih radnih mjesta i razvoj domaće ekonomije, već i kroz promicanje načela održivosti u nabavi i proizvodnji te stalnim inovacijama, kao i osiguravanju vrhunske, provjerene kvalitete naših proizvoda, kako u kategoriji turske kafe, tako i u espresso segmentu", rekao je Edin Škaljić, direktor Franck BiH.

Prema njegovim riječima, stalno rade na podizanju standarda kvalitete u pripremi i posluživanju kafe u ugostiteljskim objektima, kroz sistemske edukacije i unapređenje znanja i vještina novih generacija barista.

"Time nastojimo dati svoj doprinos daljnjem razvoju kulture kafe u BiH, kao zemlji u kojoj kafa nije samo napitak, već je duboko ukorijenjena u našu kulturu", rekao je Edin Škaljić, direktor Franck BiH.

Podcrtao je da Franck ove godine obilježava 127 godina postojanja, a svih tih godina održali su ih znanje i stručnost koje imaju.

"U tome je najvažnije dvostrano povjerenje - Francka prema potrošačima i ono koje dobijamo natrag prema nama", zaključio je on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti