Comtrade digitalni radnik automatizovao poslovne procese Union banke

20.04.2021. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Comtrade digitalni radnik automatizovao poslovne procese Union banke

Automatizacijom procesa u banci postignuta je prije svega značajna ušteda u vremenu jer svaki od definisanih procesa traje po nekoliko sati.

Union banka d.d. Sarajevo među prvim je finansijskim institucijama u BIH koja je prepoznala veliku upotrebnu vrijednost softverskih robota u poslovanju. Tu na scenu stupaju specijalizovane kompanije, poput Comtrade System Integration, koje prave aplikacije za izradu softverskih robota i automatizuju poslovne procese svojih klijenata čime direktno doprinose većoj produktivnosti i efikasnosti njihovih zaposlenih.

Zbog čega su potrebni softverski roboti?

Jedan od najvećih problema sa kojim se susreću sve industrije, pa i finansijske institucije, predstavlja veliki broj repetativnih zadataka koje obavljaju zaposleni u različitim sektorima. Statistika i istraživanja govore nam da na svjetskom nivou čak 50% radnog vremena zaposlenih prođe u manuelnom ponavljanju istih zadataka, što zapravo znači da je 50% radnog vremena svih zaposlenih na zemaljskoj kugli potencijal za neku vrstu automatizacije. Radi se o procesima koji mogu biti zamarajući ljudima koji ih obavljaju, procesima kod kojih nerijetko dolazi do pada koncentracije i grešaka, što, u krajnjoj liniji, dovodi do opšteg nezadovoljstva poslom. Govorimo o obradi ulaznih faktura, pripremi različitih administrativnih izvještaja, kao i svim onim administrativnim poslovima u službi ljudskih resursa, procesima knjiženja i preknjižavanja u službi finansija, i mnogim drugim.

Upravo tu na scenu stupaju softverski roboti. Ideja je da sve one poslove koji su manuelni, i koji imaju karakteristike pobrojane iznad, obave roboti, kako bi ljudi bili oslobođeni i mogli da rade stvari koje dodaju vrijednost i koje su strateški važne, kao što su planiranje, razgovor sa krajnjim potrošačima, poslovna analiza, i slično. 

Automatizacija poslovnih procesa u Union banci

U prvoj fazi, Union banka imala je za cilj da automatizacijom procesa smanji potrebu za radom u smjenama, kako bi se zaposlenima koji rade na repetativnim poslovima i pripremi iscrpljujućih izvještaja delegirali drugi zadaci koji zahtijevaju odlučivanje, čime bi se, na kraju, unaprijedila cjelokupna produktivnost kompanije i efikasnost rada zaposlenih. Uz aktivno učešće ključnih poslovnih korisnika i konsultanata iz kompanije Comtrade System Integration,prepoznat je značajan broj zadataka optimalnih za proces automatizacije korištenjem RPA (Robotic Process Automation) tehnologije, odnosno implementaciju Comtrade digitalnog radnika

O tome kako odabrati koji od procesa prvo automatizovati, kako izgleda proces saradnje, ali i koji su planovi za naredni period, govori nam Business Development Manager kompanije Comtrade System Integration i vođa projekta Admir Arnautović"Po završenoj fazi analize i procjene postojećeg stanja, došli smo do zaključka da postoji dosta prostora za unapređenje i automatizaciju procesa na kojima je bilo moguće implementirati RPA. Prijedlog naše kompanije je bio da se u prvoj fazi odaberu dva dovoljno reprezentativna procesa, koji bi se implementirali kao pilot procesi, i ujedno dali priliku zaposlenima banke da značajnije upoznaju tehnologiju na primjeru procesa u realnoj primjeni. Kao prioritet su definisana dva – automatizacija kreditnog izvještavanja, odnosno formiranje tabele izloženosti, i izvještavanje Centralnog registra kredita (CRK) Bosne i Hercegovine. Oba procesa su izuzetno kompleksna jer zahtijevaju generisanje i pripremu podataka iz velikog broja izvora i pristup različitim lokacijama informacionog sistema. U narednoj fazi planirano je i rješavanje drugih poslovnih procesa u Banci, prema naknadno definisanim prioritetima. Svaki sektor Banke će, uz podršku konsultanta iz naše kompanije, definisati po dva procesa koji su mogući i za koje se preporučuje automatizacija pomoću RPA tehnologije, nakon čega će projektni tim banke definisati prioritete. Naš cilj je svakako nastavak saradnje i podrška u automatizaciji i optimizaciji ostalih procesa."

Svaki projekat zahtijeva kvalitetan timski rad. Kako je izgledala saradnja iz ugla banke svjedoči Adnan Lokmić, direktor sektora za IKT Union banke: "Saradnja sa kolegama iz kompanije Comtrade System Integration je bila vrlo profesionalna, kako u razumijjevanju naših potreba, složenosti procesa, definisanju rješenja, tako i u podršci automatizacije procesa, obuci tima banke, a kasnije i implementaciji i podešavanju rada robota. Plan je da nakon uvođenja automatizacije na uzorku procesa, dalja automatizacija svih procesa bude u nadležnosti Sektora za informaciono – komunikacione tehnologije, a nakon toga i svih procesa koji su podobni za automatizaciju putem softverskih robota. U postizanju ciljeva i daljeg razvoja rješenja, svakako računamo na dalju podršku partnera iz kompanije Comtrade System Integration."

Automatizacijom procesa u banci postignuta je prije svega značajna ušteda u vremenu jer svaki od definisanih procesa traje po nekoliko sati. Naročito se pokazala korisnom automatizacija izvještavanja, jer su se izvještaji dostavljali ključnim funkcijama u poslijepodnevnim satima, poslije završetka radnog vremena. Nakon automatizacije, izvještaji se dostavljaju znatno ranije i u većini slučajeva prije početka radnog vremena, što direktno doprinosi blagovremenosti izvještavanja ključnih funkcija, kvalitetnijem i preciznijem izvještavanju zbog izbjegnutih grešaka, i, najvažnije, adekvatnijem donošenju važnih poslovnih odluka.

O benefitima automatizacije odabranih procesa banke govori nam i Edin Mujagićčlan Uprave za rizike Union banke: "Union banka, kao jedna od najbrže rastućih banaka na tržištu i najveća banka u domaćem vlasništvu, jako puno polaže na procesnu efikasnost i prepoznavanje dobrih inovacija, što je ujedno i naša konkurentna prednost. Primjenom softverskih robota, obezbijedili smo tehnologiju koja će nam u budućnosti povećati produktivnost zaposlenih i optimizovati procese. Tehnologija će nam omogućiti i da izbjegnemo potencijalne greške u radu i ostvarimo značajnu uštedu u vremenu potrebnom za izvršavanje svakodnevnih zadataka koji se ponavljaju, a ne iziskuju specifično odlučivanjeKljučna prednost je što smo dobili brzo rješenje koje će nam omogućiti i efikasniju upotrebu postojećih resursa."

"Projekti poput ovog sa Union bankom, jasan su pokazatelj zbog čega digitalna transformacija i primjena softverskih robota u poslovanju imaju jako veliki potencijal i značaj za poslovanje svih industrija, ne samo finansijskog sektora. Nama lično daju „vjetar u leđa“ i priliku za stvaranje dugoročnih poslovnih odnosa sa klijentima sa kojima svakodnevno gradimo put ka uspjehu, osiguravajući im neprekidan napredak i uspješnije poslovanje", o saradnji je kratko zaključio Omar Krivošija, Executive Director za Bosnu i Hercegovinu u kompaniji Comtrade System Integration.

Da li se investicija u RPA tehnologiju isplati?

RPA predstavlja trenutno najbrže rastući segment enterprise softvera: riječ je o ekonomičnoj opciji za sve kompanije koje samostalno upravljaju svojim aktivnostima i zaposlenima. Finansijska investicija u razvoju ovakvog rješenja nije velika, a povrat investicijemoguće je ostvariti za manje od godinu dana

Šta nam donosi budućnost?

Očekuje se da će se korištenje robotskih aplikacija u svim aspektima poslovanja značajno povećati u narednim godinama, kako zbog atraktivnosti rješenja, tako i zbog nužnosti usljed izazova koji nastaju digitalizacijom. Procjenjuje se da će RPA tržište biti čak desetostruko veće kroz 5 godina!

Zbog toga analitičari u svojim predviđanjima često govore da se završava era tehnologije i počinje era automatizacije. 

U skladu sa tim, postavlja se i logično pitanje – da li to znači da smo zamjenljivi i da treba da se bojimo da ćemo izgubiti svoja radna mjesta? Naravno da ne! Slično pitanje postavljalo se i početkom 70-ih godina prošlog vijeka kada su se pojavili bankomati. Tada su se blagajnici plašili za svoja radna mjesta, ali napredak tehnologije je zapravo samo doprinio da danas, 50 godina kasnije, oni štede svoje vrijeme i rade kompleksnije poslove u kojima ih robot ne može zamijeniti.

Upravo zbog ovoga, prepoznavanje značaja robotskih rješenja od suštinske je važnosti za konkurentku poziciju savremenih kompanija. 

Besplatna studija izvodljivosti

Želite da automatizujete određeni proces u vašoj kompaniji, ali niste sigurni da li je on pogodan za Comtrade digitalnog radnika? Provjerite brzo i lako popunjavanjem upitnika– ekspertski tim kompanije Comtrade System Integration će na osnovu vaših odgovora izvršiti analizu i pripremiti studiju izvodljivosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti