Comtrade System Integration unaprijeđuje poslovne procese uz Oracle EPM Planning

28.07.2020. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Comtrade System Integration unaprijeđuje poslovne procese uz Oracle EPM Planning

Oracle EPM Planning predstavlja namjenski kreiran alat, dostupan u Cloud-u, dizajniran da istovremeno zadovolji potrebe finansija i operative.

Kompanija Comtrade System Integration je primjenila Oracle EPM Planning and Budgeting Cloud Service u cilju razvoja metodologije planiranja kratkoročnih i dugoročnih poslovnih procesa svog enterprise-level klijenta – kompanije Klas (AS Holding). Primjenjeno rješenje obezbjeđuje viši nivo tačnosti i povezanosti periodičnih, tekućih i strateških predviđanja i planiranja različitih linija poslovanja.

Oracle EPM Planning predstavlja namjenski kreiran alat, dostupan u Cloud-u, dizajniran da istovremeno zadovolji potrebe finansija i operative (poput prodaje, marketinga, HR-a, IT-a itd.). Operativnim planerima ovaj instrument donosi fleksibilnost, skalabilnost i mogućnost da planiraju onako kako žele, uz transparentnost i kontrolu potrebnu finansijama. Planiranje u ovom alatu skraćuje vrijeme koje se troši na planiranje i oslobađa resurse za vođenje posla. 

Inovativni pristup Oracle-a predstavlja veliki korak unaprijed u oblasti Enterprise Performance Management-a  i u konkurenciji velikih svjetskih vendora predvodi trku – prema Gartnerovom izvještaju koji se bavi analizom dostupnih softvera za finansijsko planiranje i izvještavanje, Oracle EPM Planning proglašen je za najbolje rješenje na tržištu!

O specifičnostima konkretnog zadatka implementacije EPM Planning-a govori nam Mirza Kasum, CFO kompanije Klas: “S obzirom da AS Holding upravlja… s’ čak 27 različitih brendova u prehrambenoj i konditorskoj industriji… Bilo nam je potrebno rješenje koje bi nam omogućilo da budemo još agilniji, da povežemo sve dijelove našeg biznisa –prosto da budemo brži u svakoj situaciji, i bolje upotrijebimo naše resurse kao konkurentnu prednost.”

Dizajnom EPM alata Oracle se potrudio da način na koji planirate odražava način na koji poslujete, te je korisnicima pružio slobodu da prilikom implementacije zadovolje sve specifične potrebe u pogledu planiranja, budžetiranja i praćenja realizacije. Rezultat toga jeste stvaranje predefinisanih, integrisanih modula poput finansija, radne snage, kapitala, projekata i strateškog planiranja, kreiranih na osnovu najbolje poslovne prakse, kao i mogućnost pravljenja custom rješenja koja će biti prilagođena pojedinačnom korisniku.

O važnom kriterijumu kao što je primjena specifičnog rješenja na konkretan slučaj, svjedoči nam Jugoslav Jevtović, Principal Business Consultant u Comtrade System Integration: “Po završenoj procjeni postojećeg stanja, u razgovoru sa klijentom, došli smo do zaključka da bi optimalno rješenje trebalo da obezbjedi klijentu centralizaciju podataka iz različitih izvora sistema, prije svega za potrebe planiranja, a kasnije radi izrade kastimizovanih, visoko fleksibilnih i prije svega skalabilnih izvještaja za potrebe praćenja realizacije plana.”

Dok pojedini alati za planiranje teže jednostavnosti, drugi akcenat stavljaju na fleksibilnost. EPM Planning zadovoljava oba kriterijuma, pružajući istovremeno mogućnost lakog održavanja i nadogradnje. Rješenje je kompletno i uključuje  intuitivni web interfejs, kao i moćan Excel dodatak, Smart View. I web interfejs i Smart View podrazumjevaju raznovrsne mogućnosti koje mogu da zadovolje sve poslovne potrebe planiranja, modeliranja, analize i izvještavanja. 

“Pored toga što smo uspjeli da neke, prije toga fragmentisane procese objedinimo, sada smo u situaciji da planiramo i projektujemo češće nego kvartalno, a u nekim slučajevima i polugodišnje i godišnje. Ovo rješenje nam omogućava da planiramo temeljnije, pre svega u pogledu finansija, ali i šire od samog planiranja finansija, s obzirom da nam dobar insight u to šta nam podaci komuniciraju, omogućava da optimizujemo i druge resurse", naveo je Semir Hrvić, Head of IT AS Holdinga.

Moduli za planiranje implementiraju se uz minimalni napor, lako se koriste, održavaju i razvijaju u skladu sa razvojem procesa planiranja. Nije potrebno duboko razumjevanje aplikacije, već samo razumjevanje poslovnih procesa, kao i procesa planiranja, što je kriterijum koji se postiže jednostavnim odgovaranjem na poslovna pitanja u „korak po korak čarobnjacima“, dostupnim za svaki od modula.

Na taj način je omogućeno čak i novajlijama u svijetu digitalnih tehnologija da dizajniraju složene procese planiranja. Konfigurabilni okvir za planiranje pruža trenutnu vrijednost, tako što brzo pokreće ciljani proces planiranja. Dodatno, riješenje u primjeni Comtrade System Integration-a omogućava klijentima poboljšanje procesa planiranja tokom vremena, tj. tokom njegovog sazrijevanja. 

Umjesto zaključka, sažeto o značaju unaprijeđenja planiranja, a tako i ukupnog poslovanja putem Oracle EPM Planning-a govori nam Davud Bećirović, Key Account Manager CTSI: "Prirodna težnja svake kompanije jeste da temeljito upozna vlastitu organizaciju radi što boljeg upravljanja poslovnim procesima. Mogućnost kreiranja modela i planiranja funkcijama kao što su finansije, prodaja, ljudski resursi i ostalo", čini razliku na tržištu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti