Connecto 2020. povezao bh. privrednike s dijasporom i međunarodnim poduzećima

06.08.2020. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Connecto 2020. povezao bh. privrednike s dijasporom i međunarodnim poduzećima

Glavni cilj konferencije je bio uočiti nove zajedničke poslovne prilike te dogovoriti poslove i poslovna partnerstva unutar i preko granica.

U današnje vrijeme kada su svi poslovni kontakti i poslovi svedeni skoro pa na minimum, pojedine organizacije iz naše zemlje na sve načine pokušavaju održati  poslovanje domaćih kompanija.

Zahvaljujući INTERA Tehnološkom Parku u periodu od 28.do 30.07.2020. održan je jedinstven događaja kroz trodnevne B2B sastanke, a koji je okupi poduzetnike iz BiH i dijaspore, ulagače i predstavnike poduzeća iz Europe i svijeta te veleposlanstava i međunarodnih organizacija u BiH.

Connecto 2020. je prvi internacionalni online B2B događaj u Bosni i Hercegovini. Kako su iz INTERA-e za Akta.ba kazali, pravi učinci ovog događaja će se osjetiti tek u narednom periodu, ali uspješne priče s prošlogodišnjeg događaja daju im za pravo vjerovati u pozitivne rezultate ovogodišnjeg izdanja.

"Dodatan razlog za ponos predstavlja i broj održanih B2B sastanaka, njih više od 300, koji nas čine nas iznimno optimističnima kada je riječ o ostvarenim suradnjama, sklopljenjim partnerstvima ili privlačenju investicija. Kao i uvijek, nastavit ćemo pratiti i predano prikupljati informacije o postignutim dogovorima, a kroz naše članstvo u Europskoj poduzetničkoj mreži nastavit ćemo povezivali lokalne gospodarstvenike s dijasporom i međunarodnim poduzećima", kazali su.

Kako kažu  već u prvih nekoliko dana od otvaranja prijava kroz broj registriranih sudionika su dobili potvrdu važnosti ovakvog događaja, a sam događaj je opravdao očekivanja više od 350 sudionika.

Glavni cilj konferencije je bio uočiti nove zajedničke poslovne prilike te dogovoriti poslove i poslovna partnerstva unutar i preko granica.

Bez obzira na geografsku lokaciju, preko 300 sudionika iz 25+ različitih zemalja svijeta je osiguralo svoje mjesto na konferenciji registracijom na www.connecto.ba na kojoj su sudjelovali iz udobnosti vlastitog ureda ili doma.

Svi su imali priliku pregledati poslovne profile prijavljenih i prepoznati potencijalne partnere, suradnike i klijente te, kroz nekoliko jednostavnih koraka, dogovoriti B2B sastanke s njima. 

U okviru konferencijskog dijela, Connecto 2020  prezentirane su perspektive i iskustva nekoliko uspješnih poduzetnika a sve kroz izlaganja, panel diskusiju i razgovore. Organizatori su posebno pripremili i nekoliko prošlogodišnjih pozitivnih dojmova i intervjua koji su se mogli pogledati prije početka konferencije.

Kroz interaktivno sudjelovanje tijekom konferencijskog dijela, unatoč fizičkoj udaljenosti, sudionici su međusobno razmjenjivali mišljenja i informacije svjesni važnosti suradnje i zajedničkih aktivnosti.

"Njihova predanost tijekom održavanja sastanaka neosporno je doprinijela kvaliteti događaja ostvarujući cilj koji smo i mi sebi postavili prilikom organizacije - povezati bosanskohercegovačku dijasporu s lokalnim poduzetnicima te im olakšati proces internacionalizacije, ali i povećati ulaganja u Bosnu i Hercegovinu", kazali su iz INTERA-e.

Konferencijski dio ovog događaja obilježila su pojedinačna predavanja, razgovori s moderatorom i panel diskusija.

Kroz uvodna obraćanja podršku su iskazali Karin Rau, voditeljica GIZ-ovog projekta "Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH“, Eric Nelson, Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te Tomislav Ruk, član Uprave i izvršni direktor za marketing, prodaju i korisničku podršku u HT Eronetu.

Uvodno predavanje održao je Armin Alijagić, predsjednik Naša perspektiva Group, koji je iznio statističke podatke o bosanskohercegovačkoj dijaspori, ali pozitivne prakse iz svijeta u kojima Bosna i Hercegovina i dijaspora mogu pronaći motiv i primjere koji se mogu primijeniti i u vlastitom povezivanju.

Kroz panel diskusiju svoja su iskustva podijelili Muris Obarčanin iz poduzeća MDG International d.o.o., Vernisa Rejhan Ićindić, predsjednica Odbora direktora Švedske trgovinske komore u Bosni i Hercegovini, Sandro Slijepčević iz poduzeća Western Balkans Business Group te Marin Mamuza iz agencije Continental Advenure.

"Konferenciju su zatvorile dvije dame, Aida Ibričević koja se osvrnula na prepreke, strategije i uspješnost dobrovoljne povratne migracije u Bosnu i Hercegovinu te Sanja Savić koja je s moderatorom razgovarala o mogućnostima ubrzavanja društvene i poduzetničke interakcije između domovine i dijaspore. Program konferencije upotpunile su i prezentacije USAID-ovog projekta Diaspora Invest te GIZ-ovog programa develoPPP.de čiji je fokus upravo na mogućnostima podrške poslovne suradnje", kazali su.

Jedno od posljednjih izlaganja na ovoj konferenciji bilo je ono Aide Ibričević koja se vrlo koncizno i jasno osvrnula na sve rečeno tijekom konferencije.

Iz INTERA-e su kazali da im je iznimno drago da se konferencijski program dotaknuo kako pozitivnih i inspirativnih poduzetničkih priča, tako i nekih budućih inicijativa.

"Naši govornici su nesebično podijelili vlastita viđenja poslovne suradnje s dijasporom jasno ističući komparativne prednosti Bosne i Hercegovine, ali i važnost sustavne podrške, privlačenja investitora te prepoznavanja neophodnosti čvršće suradnje i korištenja intelektualnog i novčanog kapitala kao pokretača održivog razvoja", kazali su na kraju.

Ovogodišnje izdanje konferencije i B2B sastanaka INTERA Tehnološki Park je organizirao uz financijsku podršku HT Eroneta i Hrvatske pošte Mostar te pokroviteljstva Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Grada Mostara, GIZ-a kroz projekt "Inovacija i digitalizacija u MSP“ u BiH i USAID-a kroz projekt "Diaspora Invest“.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti