COVID-19 indeks rizika: Ovo su najmanje i najviše rizična mjesta za zarazu

20.10.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba
COVID-19 indeks rizika: Ovo su najmanje i najviše rizična mjesta za zarazu

Na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS je objavljeno šta najviše utječe na zarazu.

Uz prethodno dobivenu suglasnost, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je uradio prilagodbu i prijevod "COVID-19 index rizika“. Materijal će biti distribuiran u pojedine ustanove na području Kantona Sarajevo.

Na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS je objavljeno šta najviše utječe na zarazu. Četiri su glavna faktora za zarazu i prenošenje koronavirusa, a na osnovu toga napravljeni su indeksi rizika.

To su zatvoreni prostori, dužina ekspozicije i interakcije, gužve (gustoća ljudi + izazov za fizičko distanciranje) i snažno širenje kapljica (kihanje, dozivanje, pjevanje i kašljanje).

Pod najniži rizik spada ostajanje u kući, zatim šetnja na otvorenom, naručivanje hrane, namirnica te uzimanje napitaka ili hrane "za ponijeti".

Nizak/umjeren rizik predstavljaju bavljenje sportovima, nabavka u marketima te kupovina odjeće i kozmetike (moguće klasterisanje, blizak kontakt, zatvoren prostor, kontakt preko površina).

U srednje/visoki rizika spada vježbanje u teretanama (rizik zatvoren prostor, potencijalno klasterisanje, kontakt preko predmeta i površina, nenošenje maski, visoka frekvenca disanja), zatim frizerski/kometički saloni (zatvoren prostor, dugotrajno izlaganje, poteškoće u nošenju maske), rad u kancelarijama (zatvoren prostor, dugotrajno izlaganje, klasterisanje osoba) i na kraju objedovanje u zatvorenim prostorima restorana.

Najviši rizik predstavljaju zabave u zatvorenim prostorima, barovi i noćni klubovi, putovanje avionima, koncerti, kina i pozorišta, kontaktni sportovi, vjerske službe/zajedničke molitve i publika na sportskim događajima.

Tu rizike predstavljaju, ovisno o navedenom događaju, zatvoreni prostori, konzumiranje alkohola i cigareta, dugotrajno izlaganje, izražen kapljični prijenos, prijenos preko površina, pjevanje, ispuštanje kapljica i blizak kontakt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti