Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

COVID-19 indeks rizika: Ovo su najmanje i najviše rizična mjesta za zarazu

Na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS je objavljeno šta najviše utječe na zarazu.

20.10.2020. 12:00 / Izvor: Akta.ba

Uz prethodno dobivenu suglasnost, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je uradio prilagodbu i prijevod "COVID-19 index rizika“. Materijal će biti distribuiran u pojedine ustanove na području Kantona Sarajevo.

Na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS je objavljeno šta najviše utječe na zarazu. Četiri su glavna faktora za zarazu i prenošenje koronavirusa, a na osnovu toga napravljeni su indeksi rizika.

To su zatvoreni prostori, dužina ekspozicije i interakcije, gužve (gustoća ljudi + izazov za fizičko distanciranje) i snažno širenje kapljica (kihanje, dozivanje, pjevanje i kašljanje).

Pod najniži rizik spada ostajanje u kući, zatim šetnja na otvorenom, naručivanje hrane, namirnica te uzimanje napitaka ili hrane "za ponijeti".

Nizak/umjeren rizik predstavljaju bavljenje sportovima, nabavka u marketima te kupovina odjeće i kozmetike (moguće klasterisanje, blizak kontakt, zatvoren prostor, kontakt preko površina).

U srednje/visoki rizika spada vježbanje u teretanama (rizik zatvoren prostor, potencijalno klasterisanje, kontakt preko predmeta i površina, nenošenje maski, visoka frekvenca disanja), zatim frizerski/kometički saloni (zatvoren prostor, dugotrajno izlaganje, poteškoće u nošenju maske), rad u kancelarijama (zatvoren prostor, dugotrajno izlaganje, klasterisanje osoba) i na kraju objedovanje u zatvorenim prostorima restorana.

Najviši rizik predstavljaju zabave u zatvorenim prostorima, barovi i noćni klubovi, putovanje avionima, koncerti, kina i pozorišta, kontaktni sportovi, vjerske službe/zajedničke molitve i publika na sportskim događajima.

Tu rizike predstavljaju, ovisno o navedenom događaju, zatvoreni prostori, konzumiranje alkohola i cigareta, dugotrajno izlaganje, izražen kapljični prijenos, prijenos preko površina, pjevanje, ispuštanje kapljica i blizak kontakt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti