Vijesti / SVIJET

Crna godina za svjetsku trgovinu: Bilo je loše, a može još gore

31.12.2018. 09:52 / Izvor: Deutsche Welle

Sukob divova Kine i SAD, uvođenje carina, Svjetska trgovinska organizacija koja gubi na značaju… stručnjaci sa kojima je pričao DW nisu optimistični ni u pogledu sljedeće godine.

"Godina je bila katastrofa", kaže Klaudija Šmuker, ekspertkinja za trgovinu iz Njemačkog društva za spoljnu politiku. 

Eskalirajući trgovinski spor između SAD i Kine, uvođenje carina na čelik i aluminijum i za Evropljane, propali samit G7 u Kanadi, posrnula Svjetska trgovinska organizacija – to su samo neki od primjera za stvari koje su pošle naopako u godini koja je pri kraju. 

Da li će 2019. biti bolje? "Nada naravno postoji", kaže Šmukerova. "Ali može biti da će se jednostavno nastaviti ovako. Znamo koliko je neuračunljiv američki predsjednik.“ 

SAD i Kina 

Trgovinski sukob između SAD i Kine će i naredne godine privlačiti pažnju svjetske javnosti. Na samitu G20 u Buenos Airesu u decembru dvije strane su dogovorile primirje koje bi trebalo da traje devedeset dana. Do kraja februara države će se uzdržati od povećanja carina i nastaviti trgovinu. 

"Kina bi morala da pruži garancije Sjedinjenim Državama kada se radi o dvije centralne teme", kaže Rajiv Bisvas, glavni ekonomista za Aziju britanske konsultantske firme IHS Markit. "Suficit u trgovini sa SAD bi trebalo značajno smanjiti i takođe poboljšati zaštitu autorskih prava stranih firmi u Kini“, dodaje on za DW. 

Obzirom da postoje i druge sporne teme, Džin Kanrong smatra da je postizanje dogovora do isteka roka od devedeset dana "isuviše optimistično". Zamjenik direktora Instituta za međunarodne odnose na Narodnom univerzitetu u Kini međutim smatra da je moguće da se neka vrsta "mirovnog ugovora“ u trgovinskom sporu održi do kraja 2019. godine. "U tom slučaju bi trenutno primirje trebalo da se produži nekoliko puta.“ 

Smirivanju situacije ni malo nije doprinijelo to što su SAD u decembru uhapsile šeficu finansija kineskog telekomunikacionog koncerna Huavej. "Od tada mnogi Kinezi na SAD gledaju kao na zlo“, kaže Kanrong. "To će negativno uticati na bilateralne odnose." 

Istovremeno, SAD i druge zemlje optužuju kineske tehnološke kompanije da špijuniraju za vladu u Pekingu. "Kinezi bi morali da izgrade mnogo veći kapital povjerenja kako bi se nepoverenje prevazišlo. To nije lako", kaže Rolf Langhamer iz Instituta za svjetsku privredu u Kilu. "Sumnjam da će 2019. godina u trgovinsko-političkom smislu biti bolja od 2018", kaže on za DW. 

Carine na automobile 

SAD su u sporu i sa Evropljanima. U martu su uvele carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope. Predsjednik Donald Tramp više puta je prijetio i povećenjem carina za evropske automobile. To prije svega zabrinjava njemačke proizvođače kao što su Dajmler, BMW i Volksvagen, čiji su predstavnici početkom decembra u direktnom razgovoru pokušali da odvrate Trampa od toga. 

Da li je razgovor bio uspješan vidjeće se tokom naredne godine. Langhamer smatra da "nije vjerovatno“ povećanje carina na automobile iz EU. "U suprotnom uopšte ne bi došlo do razgovora Trampa sa evropskim automobilskim proizvođačima. Tramp je pametan igrač. On mnogo prijeti, a onda je nakon direktnih razgovora iznenada spreman da odstupi od prijetnji.“ 

Ipak je teško procijeniti kako će se situacija dalje razvijati, smatra Langhamer, zato što se Trampov stav "menja iz dana u dan“. 

Novi sporazum 

Sa druge strane, Klaudija Šmuker smatra da Tramp želi da poveća carine na uvoz automobila. "U trgovinskom sporazumu SAD sa Kanadom i Meksikom su predviđene kvote za uvoz automobila u SAD, koje zapravo imaju smisla samo ako se povećaju carine“, smatra ova ekspertkinja. Zato će carine vjerovatno "biti uvedene prije ili kasnije, osim ukoliko Trampovi savjetnici budu u stanju da dokažu da one nisu u interesu privrede SAD“. 

Postizanje novog sporazuma o trgovini između SAD, Kanade i Meksika spada u najveće Trampove uspjehe u 2018. godini. Nakon višedecenijske primjene sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA, u septembru je svoje susjede uspeo da ubijedi da podrže novi sporazum. Zato se Evropska unija nada da će SAD podržati sporazum koji obuhvata i trgovinu automobilima. 

Krajnji rok za STO 

Jedan od najvažnijih trgovinsko-političkih zadataka koji treba da se riješi u novoj godini je reforma Svjetske trgovinske organizacije (STO). Glavna sporna tačka je upravo postupak rješavanja sporova. "Vremenski pritisak je tu, 2019. bi nešto trebalo da se desi“, smatra Šmuker. 

SAD blokiraju izbor novih sudija u toj organizaciji i smatraju da su bile nepravedno tretirane u sporovima. Od ukupno sedam sudijskih mjesta, trenutno su popunjena samo tri – prema statutu je to minimum da bi uopšte mogle da se donose odluke. 

Ali mandat dvoje od troje sudija ističe krajem 2019. godine. Ukoliko se do tada ne postigne dogovor, STO više neće moći da posreduje u trgovinskim sporovima između 164 zemlje članice. 

Velika nesigurnost 

Izvjesno u 2019. godini je samo da će, kada je riječ o trgovini, mnogo toga ostati neizvesno. "Time se smanjuje interes za dugoročne investicije", kaže Klaudija Šmuker iz Njemačkog društva za spoljnu politiku. "I to se negativno odražava na privredni rast." 

Postoji opasnost i da zbog svih tih sukoba neće biti vremena za važna pitanja budućnosti: investicioni sporazum, transfer tehnologije, digitalnu ekonomiju i trgovinu uslugama. 

"Cjelokupni nivo pregovora se prebacuje sa trgovine tradicionalnom robom na te nove oblasti“, kaže Langhamer iz Instituta za svjetsku privredu. "I pored toga borba se i dalje vodi istim tradicionalnim instrumentima – carinama."

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti