Crna Gora potpisala protokol o pristupanju NATO-u

20.05.2016. 08:45 / Izvor: Fena
Crna Gora potpisala protokol o pristupanju NATO-u

Crna Gora je u četvrtak u Bruxellesu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica.

Crna Gora je u četvrtak u Bruxellesu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica.

Protokol je potpisao crnogorski premijer Milo Đukanović i ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica. Crnogorski predstavnici potpisivanjem ovoga protokola moći će sudjelovati na sastancima NATO-a, ali neće imati pravo glasa dok se obavi ratifikacija u svim zemljama članicama.

 "To je povijesni dan za Savez, za Crnu Goru i stabilnost zapadnog Balkana. Primanje Crne Gore u NATO-u potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena i ovo je novi korak u vrlo uspješnoj politici proširenja koja je pridonijela stabilnosti, miru, sigurnosti, a sada će i Crna Gora biti dio Saveza", rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da s ovim korakom posao nije dovršen u pogledu reformi te pozvao crnogorske vlasti da nastave s tim procesom.

NATO se od osnutka 1949. godine do sada širio šest puta i narastao s 12 na današnjih 28 članica. Zadnji krug proširenja bio je 2009. kada su se Savezu priključile Hrvatska i Albanija.

Potpisivanje pristupnog protokola NATO-a s Crnom Gorom važna je poruka za cijelu regiju, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i dodao da će Slovenija biti među prvim zemljama članicama koja če protokol ratificirati.

Erjavec je kazao da će vlada premijera Mire Cerara ratifikaciju protokola svom parlamentu predložiti na prvoj svojoj idućoj sjednici, te da ne vidi razlog zašto i druge države u regiji ne bi učinile isti korak kao i Crna Gora i krenule naprijed prema članstvu u NATO savezu. NATO ovime pokazuje da vodi politiku otvorenih vrata, a to je važna poruka regiji, kazao je Erjavec nakon što je u četvrtak  Crna Gora u Bruxellesu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, a članica će postati kada se dovrši postupak ratifikacije u svih 28 zemalja članica.

Erjavec je rekao da je Slovenija cijelo vrijeme podupirala proces pridruživanja Crne Gore savezu NATO i među prvima će protokol ratificirati, prenosi Hina.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti