Crna Gora povećala PDV sa 17 na 19%

20.06.2013. 08:49 / Izvor: Glas Srpske
Crna Gora povećala PDV sa 17 na 19%

Skupština Crne Gore podržala je jučer, glasovima poslanika vladajuće koalicije, vladin prijedlog da se Porez na dodatnu vrijednost (PDV) poveća sa 17 na 19 odsto.

Skupština Crne Gore podržala je jučer, glasovima poslanika vladajuće koalicije, vladin prijedlog da se Porez na dodatnu vrijednost (PDV) poveća sa 17 na 19 odsto.

Za povećanje stope PDV-a glasala su 42 poslanika, dok je 34 predstavnika opozicije bilo protiv.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je tokom skupštinske rasprave da je povećanje PDV-a predloženo zbog budžetskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i rashoda.

On je rekao da, zbog ekonomske krize, postoji mogućnost da bude dovedena u pitanje likvidnost države.

Povećanje PDV-a je teška i nepopularna, ali neophodna mjera u cilju smanjenja javnog duga i uspostavljanja fiskalne održivosti i mekroekonomske stabilnosti, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, prema projekcijama Vlade Crne Gore povećanje PDV-a trebalo bi da u državni budžet donese prihod između 37 i 40 miliona eura.

On je ukazao da će stopa PDV-a u Crnoj Gori, i pored povećanja, biti najmanja u regionu.

Ministar finansija je izrazio očekivanje da će povećanje stope PDV-a biti samo privremenog karaktera.

Dok su poslanici vladajuće koalicije tokom rasprave na plenumu podržavali povećanje PDV-a, navodeći da se radi o iznuđenom, ali opravdanom potezu, dotle su poslanici opozicije kritikovali prijedlog Vlade Crne Gore, ukazujući da će njenog rezultat biti novi udar na standard građana.

Grupa nevladinih organizacija predala je parlamentu peticiju sa oko 12 hiljada potpisa, kojom je od poslanika Skupštine Crne Gore traženo da ne glasaju za povećanja PDV-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti