Vijesti / REGIJA

Crna Gora prva korona free država u Europi

25.05.2020. 08:44 / Izvor: HINA

Crna Gora jučer, 68 dana nakon prvog zabilježenog slučaja koronavirusa, nema više zaraženih s COVID-19 na svom teritoriju, čime je postala prva "korona free" država u Europi, prema podacima crnogorskog Instituta za javno zdravlje. U Crnoj Gori već 20 dana uzastopno nema potvrđenih novih slučajeva infekcije.

"Od jučerašnjeg presjeka stanja, analizirano je 140 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije. Također, u Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni aktivnih slučajeva infekcije novim koronavirusom", priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, pošto se i drugi nalaz posljednjeg oboljelog pacijenta pokazao kao negativan.

Crnogorske zdravstvene vlasti ranije su priopćile da će proglašenje kraja epidemije biti kada ukupno 28 dana ne bude zaraženih.

"U praksi i među strukom je uobičajeno da se epidemija jedne zarazne bolesti odjavljuje kada tokom trajanja dva prosječna vremena inkubacije nije bilo novoregistriranih slučajeva obolijevanja koji su se zarazili na jednom teritoriju. U ovom slučaju, znači, radi se o situaciji da se tokom 28 dana nitko virusom nije zarazio u Crnoj Gori", priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Oni su pojasnili da se za neki teritorij obično kaže da je "slobodan" (free) od određenih zaraznih bolesti kada nema registriranog novoobolijevanja u određenom vremenskom periodu.

"Termin 'korona free' je više kolokvijalni, a ne stručni izraz za označavanje da na nekom teritoriju nema obolijevanja. Idealno bi bilo da nema ni virusa, što je u okolnostima kada registriranih slučajeva ima u okruženju gotovo nemoguće održati i sačuvati", priopćeno je iz Instituta.


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti