Crna Gora: Vlada predložila da od 1. jula minimalna plata bude 222 eura

02.05.2019. 09:28 / Izvor: SRNA
Crna Gora: Vlada predložila da od 1. jula minimalna plata bude 222 eura

Crnogorska Vlada predložila je da se povećanje minimalne plate od 15 odsto, odnosno na 222 eura, primijeni od 1. jula, ukoliko socijalni partneri prethodno postignu saglasnost.

Crnogorska Vlada predložila je da se povećanje minimalne plate od 15 odsto, odnosno na 222 eura, primijeni od 1. jula, ukoliko socijalni partneri prethodno postignu saglasnost, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

"Povećanjem sa sadašnjih 193 na 222 evra, minimalna zarada će iznositi 43 odsto prosjeka u zemlji, što je iznad prosjeka u Evropskoj uniji, gdje je ovaj odnos na nivou od 40 odsto", rekao je Radunović za podgoričku "Pobjedu".

Napomenuvši da je u javnosti bilo dosta kritike što odluka o povećanju minimalne plate nije ranije donesena, Radunović je istakao da te kritike nisu uvažavale kompleksnost ovog pitanja.

"Svaka ovakva mjera mora biti sagledana ne samo kroz potrebu rasta dohotka onih koji primaju minimalnu zaradu, nego i sa stanovišta uticaja na zaposlenost, poslovanje i, naravno, na budžet zamlje.", rekao je Radunović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti