Crna Gora zabranila klasične sijalice od 100 W

30.06.2018. 11:26 / Izvor: Agencije
Crna Gora zabranila klasične sijalice od 100 W

Stavljanje na tržište Crne Gore klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula.

Stavljanje na tržište Crne Gore klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula, zbog primjene Pravilnika o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da se Pravilnikom zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu.

"Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do nedjelje, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma", dodaje se u saopštenju.

Tehnički zahtjevi eko dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama. To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće od nedjelje, isto važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara naredne godine.

Zabrana za sijalice snage od 60 W i veće važiće od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Iz Ministarstva su naveli da je Pravilnik jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi Evropske unije (EU) koja provodi taj proces od 2012. godine.

"Ostali pravilnici koje je donijelo Ministarstvo odnose se na rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe", navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti