Crnadak: BiH na prekretnici, neophodak snažan iskorak na evropskom putu

08.10.2017. 12:10 / Izvor: Fena
Crnadak: BiH na prekretnici, neophodak snažan iskorak na evropskom putu

Crnadak je rekao da se BiH nalazi u kritičnoj tački svog evropskog puta te da je važno da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost te da se daju preostali odgovori na Upinik Evropske komisije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Banjoj Luci da je obaveza bh. političara da nastave evropski put, uz konkretan i jasan iskorak, jer se BiH nalazi na prekretnici hoće li nastaviti taj put.

Vrijeme je, kaže, da se konačno održi prva zajednička sjednica Vijeća ministara, entitetskih vlada uz prisustvo kantonalnih premijera i predstavnika vlasti Brčko Distrikta.

Crnadak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da se BiH nalazi u kritičnoj tački svog evropskog puta te da je važno da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost te da se daju preostali odgovori na Upinik Evropske komisije.

"Na prekretnici smo, jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje evropskim putem, što su naveli i određeni evropski zvaničnici. Gotovo 80 posto građana podržava evropski put i naša je obaveza da iz ovog ćorsokaka izađemo. Sujete i dnevnu politiku i međusobna optuživanja moramo hitno ostaviti po strani i mora se pod hitno napraviti konkretan i jasan iskorak. Za sve u BiH bi bilo dobro da korak naprijed na evropskom putu i dogodi", upozorio je Crnadak.

Uz usvojeni mehanizam koordinacije, kroz koji će se provoditi svi bitni stavovi po pitanju evropskih integracija, važno je da svi predstvanici vlasti u BiH presjeku čvorove i daju preostale odgovore na upitnik Evropske komisije.

Kada je u pitanju disciplinski postupak protiv ambasadorice BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, kazao je da su član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić i on, i pored opstrukcija ipak pobjedili, jer je Sud u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

"To znači da je i moje pismo stiglo na vrijeme i kako onda to može biti pobjeda druge strane, ovo je poraz BiH i njene doplomatije. Ovo je pokazatelj da BiH ruše oni koji najviše o njoj pričaju. Na diplomatskoj komisiji je u slučaju Čolaković došlo do preglasavanja i odlučili su kako su odlučili", ustvrdio je šef bh. diplomatije.

Tvrdi da je ovim slučajem upućena poruka da ambasadori mogu sami da odluče hoće li proslijediti pismo ministra, što je "nezamislivo".

"Otvorena je 'Pandorina kutija' i da svi ambasadori sada mogu da sami odluče hoće li da odluče da ne proslijede poštu i za to neće snositi sankcije. Zamislite situaciju da ambasador neće da proslijedi određenu poštu, a ušli smo u fazu iz koje ne znamo kako ćemo izaći. Oni koji su do ovog doveli neka se dobro zamisle šta su uradili", ustvrdio je ministar vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti