Crnadak: EYOF ćemo promovisati kroz diplomatsko-konzularnu mrežu

23.01.2019. 07:48 / Izvor: Fena
Crnadak: EYOF ćemo promovisati kroz diplomatsko-konzularnu mrežu

Istaknuo je i važnost saradnje gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i njihovih gradonačelnika. 

Mislim da će EYOF imati pozitivan efekat na gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo i dati dodatni podstrek za dolazak ljudi na naša skijališta - kazao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak nakon jučerašnjeg sastanka s gradonačelnicima gradova organizatora zimskog olimpijskog festivala mladih - Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem.

Crnadak je naglasio da je turizam u BiH u porastu, te da se u budućnosti može očekivati rast sportskog zimskog turizma, zbog čega je EYOF izuzetno značajan u promociji gradova organizatora. 

Istaknuo je i važnost saradnje gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo i njihovih gradonačelnika. 

"Dogovorom i kompromisom se mogu napraviti velike stvari. Ministarstvo vanjskih poslova će im dati podršku u okviru svojih nadležnosti, sve do kraja EYOF-a. U narednih nekoliko dana proslijedit ćemo kroz našu diplomatsko-konzularnu mrežu najnovije informacije vezane za EYOF, naše planine i gradove i na taj način promovisati događaj", kazao je Crnadak. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da će se gradovi organizatori kroz projekt EYOF-a prikazati Evropi i svijetu u drugačijem svjetlu, a da će Ministarstvo vanjskih poslova značajno pomoći u tome. 

"Često ističemo da je EYOF prilika da pokažemo da možemo uraditi velike stvari i da se možemo vratiti na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, po čemu smo nekada bili poznati. Ovdje jeste presudan interes dva grada, urađeno je mnogo na infrastrukturi i to će biti zaostavština EYOF-a, a uradit ćemo mnogo na promociji naših turističkih potencijala. Potrudit ćemo se da budemo dobri domaćini", izjavio je Vuković. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka podvlači da su Sarajevo i istočno Sarajevo ključne "poluge" u pokretanju EYOF-a. 

"Spremni smo i sposobni organizovati velike događaje, želimo to dokazati, a nećemo se zaustaviti na EYOF-u. Mladost i sport mogu pobijediti sve barijere. Uskoro će ključ slave Vučko predati Groodvyju na svečanoj ceremoniji otvorenja igara. Pokazat ćemo da ovdje živi olimpijski duh, a to će biti pkretač za pozitivnu energiju", rekao je Skaka. 

Gradonačelnici su dodali da će sigurnosti aspekt igara sigurno biti na visokom nivou i da je finansijska konstrukcija EYOF-a zaokružena, a borilišta spremna za početak takmičenja. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti