al
Crnogorci lansirali svoju kripto - valutu

Vijesti / REGIJA

Crnogorci lansirali svoju kripto - valutu

07.01.2019. 10:26 / Izvor: Agencije

Nijemac crnogorskog porijekla Aleksandar Kapisoda predstavio je u petak u Generalnom konzulatu u Frankfurtu crnogorski novac perper kao digitalnu valutu.

Kapisoda, koji je inženjer internet komunikacija i naučnik u oblasti digitalne tehnologije u jednoj njemačkoj farmaceutskoj kompaniji, odlučio je da “vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore u obliku primjerenom 21. vijeku”, te da svoju intelektualnu svojinu pokloni državi, pišu regionalni mediji.

Ovaj projekat je posvetio stogodišnjici Božićnog ustanka, saopšteno je iz Savjeta za saradnju sa dijasporom. Kapisodin projekat – digitalna valuta perpera, kako je navedeno, ekvivalentna je bitcoinu, odnosno sredstvu plaćanja onlajn.

"Želja Kapisode je da kripto perper namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i društveni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. Ne isključuje, ukoliko valutu prihvati veći broj korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore", naglasili su iz Savjeta, prenosi CDM.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti