Crnogorska delegacija u Tešnju: Opština privrednog procvata primjer za region

23.07.2019. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Crnogorska delegacija u Tešnju: Opština privrednog procvata primjer za region

Predstavnici crnogorske delegacije pozvali su načelnika da posjeti Komoru i opštine kako bi ne sastavili razgovori i o drugim vidovima jačanja partnerstava.

Delegacija crnogorskih privrednika, predstavnika državne uprave i lokalnih samouprava, boravila je 13. juna 2019. godine u Tešnju, Bosna i Hercegovina, gdje se održavao 15. Međunarodni sajam privrede.

Jedan od najznačajnijih privrednih događaja u Bosni i Hercegovini, okupio je 302 izlagača iz Holandije, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Sjeverne Makedonije, Turske i države domaćina. Zemlja partner sajma je Sjeverna Makedonija. Partneri manifestacije bili su vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona, Opština Tešanj i Privredna komora FBiH. Generalni pokrovitelj je Vijeće ministara BiH.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, pomoćnik ministra ekonomije Radosav Babić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i potpredsjednik Radomir Novaković, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i potpredsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Pavićević, te predstavnici najvišeg rukovodstva Uprave za saobraćaj i 10 crnogorskih kompanija, Jadroagent, MI “Goranović“, MIRAI, Institut za crnu metalurgiju, Ralex rrb, Remid VIS, Institut “Dr Simo Milošević“ i “Čelebić, prisustvovali su ceremoniji svečanog otvaranja sajma i obišli štandove brojnih izlagača na 6.000 kvadratnih metara zatvorenog i više od 12.000 kvadrata otvorenog sajamskog prostora.

U sklopu manifestacije, predstavnici crnogorskih kompanija imali su trilateralne razgovore sa privrednicima zemlje domaćina i Sjeverne Makedonije o mogućnostima snaženja poslovne saradnje, i bili su u prilici da, u saradnji sa Udruženjem privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj, obiđu preduzeća sa ovog područja.

Sastanak sa načelnikom Tešnja

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije Radosav Babić, predsjednik i potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i Radomir Novaković, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i potpredsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Pavićević sastali su se 13. juna 2019. godine sa načelnikom Opštine Tešanj Suadom Huskićem i saradnicima.

Načelnik Huskić predstavio je Tešanj, jednu od najprosperitetnijih opština u zemlji, koja po posljednjem popisu ima 46.000 stanovnika, premda je, kaže, u međuvremenu taj broj porastao za nekoliko hiljada, usljed sve boljih uslova života kojima doprinosi privredni procvat posljednjih godina. Razvoj je rezultat strateškog planiranja, naglasio je domaćin. On je upoznao goste sa povoljnim ambijentom za poslovanje, biznis zonama, te brojnim domaćim i stranim kompanijama koje iz Tešnja posljednjih godina šire aktivnosti na druge gradove u BiH.

U Tešnju je 2421 poslovni subjekat koji ukupno zapošljava 14.000 radnika, od čega je 800 iz susjednih opština. Stalan rast broja zaposlenih primjetan je već osam godina.

Tešanjske firme izvoze proizvode u više od 60 država, što čini 3,5 odsto ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine. Sedamdeset odsto njihovog izvoza je u zemlje Evropske unije. Takvu privredu, prema načelnikovim riječima, prati efikasna opštinska administracija koja je digitalizovala svoje poslovanje i usluge, te sama razvila elektronski katalog administrativnih postupaka. Opština koja je od države nagrađena za privlačenje stranih investicija, ponosi se, između ostalog, sertifikatom BFC koji dobijaju gradovi pogodni za biznis. U 2018. godini su se resertifikovali po ovom standardu, a rade i po ISO 9001 te 14000.

"Želimo da budemo konkurentna opština ne samo u odnosu na bosanskohercegovačke, već i na one u okruženju", kazao je Huskić.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović predstavio je makroekonomske pokazatelje Crne Gore i izrazio očekivanje da će naša zemlja nastaviti da se intenzivno razvija tokom narednih godina. Govorio je o povoljnoj investicionoj klimi i sve većem broju investitora, čemu, posljednjih godina, posebno doprinosi članstvo naše države u NATO alijansi.

"Crna Gora je veliko gradilište. Najviše se investira u sektore saobraćaja, turizma, energetike i poljoprivrede. Najpoznatiji svjetski hotelski brendovi su u Crnoj Gori. Pozivam drvoprerađivače iz Tešnja da ulažu u proizvodne kapacitete u Crnoj Gori, kao i da konkurišu za opremanje pomenutih hotela svojim namještajem", kazao je Golubović.

Predsjednik je istakao institucionalno partnerstvo sa Vladom Crne Gore koje rezultira sve povoljnijim biznis okruženjem, kao i zalaganje ove asocijacije za usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama privrede, čemu doprinosi implementacija dualnog obrazovanja. On je posebno apostrofirao da je Crna Gora lider u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i pozvao je privrednike iz Tešnja i drugih gradova BiH da otvaraju svoja preduzeća u našoj zemlji i tako ranije osjete benefite kohezionih evropskih fondova.

Predsjednik Bara Dušan Raičević ocijenio je da Tešanj predstavlja model po kom treba da se razvijaju opštine u regionu.

"Pred nas ste postavili jako značajne zadatke koje treba da ispunimo da bi dosegli vaš nivo. Bar želi da uči na vašim iskustvima", kazao je Raičević.

Bar je okarakterisao kao crnogorsku opštinu sa najvećim potencijalima. Istakao je da Skadrasko jezero svake godine privlači sve više turista, te posebno značaj luke Bar, preko koje privrednici Tešnja mogu izvoziti svoje proizvode.

"Želimo da zaposlimo što više naših sugrađana, ali ne u administraciji već u privredi, te zato unapređujemo ambijent za poslovanje i doprinosimo razvoju preduzetništva", kazao je prvi čovjek Bara.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević je predstavio ovaj turistički centar koji je prošle godine privukao 250.000 posjetilaca i može da se pohvali sezonom koja traje gotovo cijelu godinu.

"Veliko je interesovanje značajnih investitora za gradnju hotela visoke kategorije na Žabljaku. Među njima su brendovi poput Amana, Čedija. Njihove investicije od nekoliko desetina miliona eura će promijeniti “sliku” Žabljaka. Opština se trudi da gradnju takvih objekata prati unapređenjem infrastrukture", kazao je Vukićević.

Naglasio je da ova opština, koja je obuhvaćena projektom BFC sertifikacije, razvoj takođe duguje strateškom planiranju. Zahvaljujući relaizaciji vrijednih projekata, Žabljak je, navodi Vukićević, ispunio zahtjeve poglavlja 27, izgradivši prečistač otpadnih voda i reciklažni centar.

Potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Pavićević, predstavio je domaćinu ovaj grad bogate istorije, kao i povoljnog poslovnog ambijenta i biznis zona.

"Mi smo perspektivan grad sa najmanje biznis barijera, koji štiti svoju životnu sredinu i podstiče započinjanje poslova na zdravim osnovama", kazao je Pavićević.

Naveo je investicije koje predstoje, a doprinijeće boljoj povezanosti Danilovgrada sa glavnim gradom modernim saobraćajnicama.

Direktorica Sektora za analize i istraživanja u Privrednoj komori Nina Drakić, koordinatorka projekta sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Crnoj Gori, čestitala je Tešnju na odličnim rezultatima na ovom polju.

Ona je objasnila da se Crna Gora priključila ovom projektu prije dvije godine. U pilot fazi projekta uključeno je šest opština: Podgorica, Danilovgrad, Bijelo Polje, Tivat, Žabljak i Cetinje koje će do kraja mjeseca dobiti preliminarne evaluacione izvještaje. Njima će biti ocijenjeno da li se njihov poslovni ambijent uklapa u standard povoljnog okruženja za biznis. Nakon faze evaluacije, lokalne samouprave će imati polugodišnji period da primjene preporuke za unapređenje poslovnog ambijenta i, ako ispune tražene kriterijume, dobiće BFC SEE sertifikat.

Radosav Babić je predstavio djelokrug rada Ministarstva ekonomije i njegovog Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima. On je rekao je da taj vladin resor ove godine realizuje Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji kroz deset programskih linija ima cilj stvaranje konkurentnih, izvozno orjentisanih i inovativnih privrednih subjekata. Prošle godine je ovim programom podržano 100 preduzeća, a namjera je da njihov broj u 2019. bude dvaput veći.

U periodu koji slijedi radiće se na promociji digitalizacije i internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz kreiranje novih programa podrške, kao i na unapređenju informisanosti privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i na lokalnom nivou kroz izdavanje Informatora.

Babić je predstavio strategije koje Vlada realizuje, a poseban fokus je stavio na projekte koji unapređuju regionalnu saradnju.

"Regionalna saradnja se može dodatno pojačati kroz zajedničku realizaciju manjih prekograničnih projekata", rekao je on.

Predstavnici crnogorske delegacije pozvali su načelnika da posjeti Komoru i opštine kako bi ne sastavili razgovori i o drugim vidovima jačanja partnerstava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti