Cryo-Save: 3100 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece

28.03.2013. 09:51 / Izvor: eKapija.ba
Cryo-Save: 3100 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece

Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, je sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini počela prije skoro četiri godine i do sada je preko 3100 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece

Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, je sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini počela prije skoro četiri godine i do sada je preko 3100 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece. Tim povodom Cryo-Save nagrađuje, poklon paketima svojih partnera, sve porodice koje u aprilu i maju žele sačuvati matične ćelije svoje djece.

"Za proteklih skoro četiri godine preko 3100 porodica je dobilo priliku da pohrani matične ćelije iz krvi i tkiva pupčanika svoje djece i oni su za sigurniju budućnost svoje porodice izabrali Cryo-Save. Mi ćemo u aprilu i maju svim porodicama koje se odluče za pohranjivanje matičnih ćelija u Cryo-Save-u uručiti vrijedne poklone. Pored naših redovnih aktivnosti u proteklom periodu smo relizovali mnoge društveno odgovorne projekte na koje smo posebno ponosni. Pokrenuli smo, reaktivirali ili pomogli rad 20 škola za trudnice, pripremili smo „Priručnik za psihofizičku pripremu trudnica“ koji će potpuno besplatno biti na raspolaganju svim trudnicama širom BiH, te posebno trebamo spomenuti Program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija, koji je osmišljen tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a imaju užeg člana porodice kojem je dijagnostifikovano oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama. U Program besplatnog pohranjivanja do sada su ušle 34 porodice. Cryo-Save je jedina banka koja ima ovakav program besplatnog pohranjivanja, konkretne pomoći onima kojima je to najpotrebnije", izjavila je Sanja Todorović-Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera Cryo-Save-a za BiH, na druženju sa novinarima, koje je organizovano u restoranu Harizma u Banjoj Luci.  

Koliko je značajno pohranjivanje matičnih ćelija pokazuje i najnovije dostignuće naučnika koji su razvili metodu umnožavanja matičnih ćelija iz krvi iz pupčanika prije nego su ih upotrijebili kao infuziju kod odraslog pacijenta. Taj broj matičnih ćelija je povećan 164 puta tako da je takav uzorak matičnih ćelija sasvim dovoljan za transplantaciju kod odrasle osobe prosječne građe, što je revolucionarni napredak. Cryo-Save aktivno participira u istraživanjima ćelijske ekspanzije (ćelijskog umnožavanja). Da bi umnožavanje bilo moguće od esencijalne je važnosti da razdvojimo ćelije koje imaju terapeutski potencijal od onih koje to nemaju.

Cryo-Save od samog svog početka izdvaja i pohranjuje matične ćelije iz uzorka krvi iz pupčanika. Veliku prednost ovakve tehnologije Cryo-Save-a izdvajanja i čuvanja matičnih ćelija, u odnosu na čuvanje same krvi, je nedavno potvrdio Francuski institut za krv kao jedna od najreferentnijih institucija u ovoj oblasti u svijetu, koji je razvio tehnologiju umnožavanja izdvojenih matičnih ćelija i time postavio nove temelje i dokazao velike prednosti izdvajanja i pohranjivanja matičnih ćelija sa pozicije njihove terapeutske primjene za liječenje u budućnosti. Danas većina banaka napušta  zastarjele metode čuvanja čitave krvi i prelaze na tehnologije izdvajanja matičnih ćelija i njihovo pohranjivanje, odbacujući iz uzorka krvi sve štetne i beskorisne sastojke. Uzorci sačuvani kod Cryo-Save-a su prihvatljivi za sve klinike širom svijeta. Važno je znati da Cryo-Save ne preferira niti jednu kliniku za liječenje, jer to treba da odluče pacijenti u saradnji sa svojim ljekarom, a ne da im to neko nameće, tako što bi sačuvali matične ćelije i onda ih usmjerili da se moraju liječiti u toj bolnici kod koje su matične ćelije sačuvane.

"Nakon skoro 4 godine godine rada i preko 3100 klijenata u BiH, želimo da se zahvalimo medijima koji su odgovorno informisali i edukovali javnost o značaju matičnih ćelija, doktorima ginekolozima i njihovim timovima na velikom profesionalizmu i vještini kao i svim porodicama koje su svoje povjerenje ukazali Cryo-Save-u.  Važno je napomenuti da su resorna ministarstva zdravlja ovu oblast uredila po najvećim evropskim standardima i na taj način omogućili svim porodicama, koje to žele, da mogu sačuvati matične ćelije svoje djece, za njihovu sigurniju budućnost,  kao što to mogu napraviti i sve porodice u Evropi", izjavila je Sanja Todorović Vujičić, generalni direktor FAMILY-PLUS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti