Cryo-Save obilježio pet godina rada u BiH

06.05.2014. 14:32 / Izvor: eKapija.ba

Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, počela je sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini 2009. godine, kada je bio mali broj roditelja koji su znali za mogućnost čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce.

Povodom pet godina rada u Bosni i Hercegovini kompanija Cryo-Save organizovala je druženje sa novinarima u restoranu Druga kuća u Sarajevu.

Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska porodična banka matičnih ćelija, počela je sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini 2009. godine, kada je mali broj roditelja znao za mogućnost čuvanja matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce.

"Sada je situacija znatno drugačija, tako da je za pet godina preko 4500 porodica uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece u Cryo-Save-u, obezbjedivši čitavoj porodici sigurniju budućnost. Jako smo puno radili na edukaciji kako cijelog stanovništva, tako i stručne javnosti. Radili smo preko 100 projekata u BiH, imamo bilten o regenerativnoj medicini matičnih ćelija, besplatni priručnik za trudnice. Sada je izašlo i drugo izdanje, u koje smo uvrstili sugestije trudnica. Pored ovih aktivnosti organizovali smo tri međunarodna kongresa sa vodećim svjetskim stručnjacima, zatim tri posjete laboratoriji u Belgiji itd“, kazala je za eKapija.ba Sanja Todorović-Vujičić, generalna direktorica FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partnera Cryo-Save-a za BiH.

Cryo-Save je pokrenuo i Program besplatnog porodičnog pohranjivanja matičnih ćelija, koji je osmišljen tako da pomogne porodicama koje očekuju prinovu, a u užem krugu porodice imaju člana kojem je dijagnostifikovano oboljenje koje se može tretirati matičnim ćelijama, do sada su 44 porodice iz BiH dobile potpuno besplatno čuvanje matičnih ćelija za liječenje.

Povodom pet godina rada u BiH, Cryo-Save je odlučio nagraditi pet porodica sa 500 KM popusta, a sve porodice koje u maju i junu žele sačuvati matične ćelije svoje djece dobiće vrijedne poklone Cryo-Save partnera. Oni također, u ovom periodu nude i 50 popusta na DNK analizu.

Pored akcije u maju i junu Cryo-Save će nastaviti sa proslavom pet godina rada na dječijim sajmovima, koji će u maju biti održani u Mostaru i Banja Luci, gdje će za sve posjetioce biti pripremljena iznenađenja i vrijedne nagrade.

"Želimo se zahvaliti svim porodicama koje su pohranile matične ćelije u Cryo-Save-u i pozivamo ih da nam se pridruže na sajmovima u Mostaru i Banja Luci. Nakon pet godina želimo da se zahvalimo i medijima koji su odgovorno informisali i edukovali javnost o značaju matičnih ćelija, te doktorima ginekolozima i njihovim timovima na velikom profesionalizmu i vještini. Važno je napomenuti da su resorna ministarstva zdravlja ovu oblast uredila po najvišim evropskim standardima i na taj način omogućili svim porodicama, koje to žele, da mogu sačuvati matične ćelije svoje djece, za njihovu sigurniju budućnost,  kao što to mogu napraviti i sve porodice u Evropi", kazala je Todorović- Vujičić.

Planovi za budućnost ove kompanije je razvijanje usluga Cryo- Save, a pored pohranjivanja matičnih ćelija uvešće još neke novitete. "U Bosni i Hercegovini nastojaćemo da klijentima pružimo što više informacija o samom liječenju matičnim ćelijama, da edukujemo što više ljekara i nadam se da ćemo uskoro imati prvu javnu banku matičnih ćeija, koja će sigurno pomoći ljudima koji ne žele privatno, nego javno da čuvaju matične ćelije", istakla je direktorica FAMILY-PLUS-a.

Cryo-Save je vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija osnovana 2000. godine, posjeduje 5 vlastitih laboratorija, prisutna je na 6 kontinenata u preko 70 zemalja svijeta. Cryo-Save je jedina banka iz Evrope koja se nalazi u TOP 10 banaka svijeta, od ukupno 485 koliko ih trenutno posluje u svijetu. Broj sačuvanih uzoraka, koji prelazi 250.000, Cryo-Save čini najvećom bankom u Evropi, a najsavremeniji standardi i tehnologija garantuju da su matične ćelije pohranjene u Cryo-Save-u prihvatljive u svim klinikama, bolnicama i institutima širom svijeta.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti