Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ćurak: Evropska budućnost BiH prilično neizvjesna

18.10.2018. 10:57 / Izvor: Fena

Evropska budućnost Bosne i Hercegovine unutar savremenog geopolitičkog poretka, u smislu njenog skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji, prilično je neizvjesna, smatra redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, član Odbora za političke nauke Odjeljenja društvenih nauka koje djeluje u Akademiji  nauka Bosne i Hercegovine.

Tokom njegovog javnog predavanja održanog jučer u toj akademiji o temi "Geopolitički poredak savremenog svijeta i evropska budućnost Bosne i Hercegovine“, Ćurak je kazao da će pridruživanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji biti krajnje diskutabilno ako na izborima za Evropski parlament iduće godine prevagnu retrogradne, ksenofobne, neodesničarske stranke.

Ipak se nada pobjedi emancipatorskih snaga i smatra da je Evropska unija koja bi se oduprla trijumfu najgorih politika, za Bosnu i Hercegovinu zapravo najbolji put.

"Situacija zahtijeva da se u BiH krene u 'proizvodnju države', što bi ojačalo ono pozitivno, a neutralisalo negativno, ali ja ne vidim takvu 'proizvodnju', naprotiv", riječi su ovog profesora.

Po njegovom mišljenju, rezultati općih izbora održanih 7. oktobra u zemlji su sumnjivi zbog dešavanja koja su produkt aktuelnog izbornog zakonodavstva. Proces formiranja novih vlasti bit će mukotrpan, a ako i budu formirane skoro, identitetska pitanja će, nažalost, staviti iznad životnih, smatra Ćurak.

Njegovo je mišljenje da smo „upali u zamku primitivnog kapitalizma koji politiku identiteta predstavlja pitanjem života i smrti“.

"A zamislite ako još za Evropski parlament pobijede retrogradne snage....? Evropska budućnost Bosne i Hercegovine unutar savremenog geopolitičkog poretka nije izvjesna. Bila bi zagarantirana kad bi milioni ljudi kazali u sebi da su sve sfere života važnije od politike, a da je politika samo servis koji to mora da transmitira prema Evropskoj uniji. To bi bio početak ozdravljenja", zaključuje Nerzuk Ćurak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti