Cvijanović: Digitalna ekonomija pruža neslućene mogućnosti za razvoj privrede

23.04.2019. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Cvijanović: Digitalna ekonomija pruža neslućene mogućnosti za razvoj privrede

U svom govoru, kazala je da stub 4.0 industrije čine tehnologije koje spajaju fizičke, digitalne i biološke sfere.

Tehnološke promjene u savremenom društvu toliko su velike da treba pronaći efikasne načine kako se kretati u korak sa njima u svim oblastima, kazale je to predsjednica Rpublike Srpske Željka Cvijanović na Jahorina ekonomskom forumu 2019.

U svom govoru, kazala je da stub 4.0 industrije čine tehnologije koje spajaju fizičke, digitalne i biološke sfere.

"Nove tehnologije objedinjuju praktično sve na planeti u funkcionalne mreže i omogućavaju vidove komunikacije koji su donedavno bili nezamislivi. U svijetu danas bujaju potpuno nove oblasti ekonomije zasnovane na vještačkoj inteligenciji, internetu, novim materijalima, robotici, autonomnim vozilima,  3D štampi, pohranjivanju energije i podataka, nanotehnologijama. Većina nekadašnjih industrijskih grana danas su prosto prevaziđene", kazala je Cvijanovićeva.

Kazala je da digitalna ekonomija pruža neslućene mogućnosti za razvoj novih privrednih grana i značajan ekonomski rast.

Prema Izvještaju o globalnoj konkurenosti 4.0 Svjetskog ekonomskog foruma koji obuhvata 140 zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi se na 91 poziciji.

"Nažalost, od 12 stubova koje prati Izvještaj, upravo u oblasti sposobnosti inoviranja ostvaruje najslabiji rezultat i nalazi se na nezavidnom 114 mjestu. Posebno zabrinjava podatak da je BiH tek na 131 mjestu prema sposobnosti saradnje više aktera, odnosno sposobnosti privrede i inovatora da ostvare saradnju", naglasila je Cvijanović.

Dodala je da zato treba razmišljati pragmatično i stvarati rješenja koja će nam svima biti od koristi.

Republika Srpska je krenula u susret sa izazovima novog doba pa je formirala novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kao mehanizam koji za cilj ima povezati potrebe društva sa naučnom i akademskom zajednicom, te uvesti alate za razvoj digitalne ekonomije.

"Preko ovog ministrastva Vlada Republike Srpske će već od ove godine realizovati sedam ambicioznih projekata vrijednosti 6,6 miliona KM od kojih se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije", rekla je Cvijanović .

Jedan od projekata je i uvođenje E-učionice kojim će postepeno biti zahvaćeni sve škola u RS-u. Neophodno je prije svega educirati i učiteljske kadrove, ali kako je kazala to je jedna stepenica da budemo u korak sa svijetom, riječ je o dugom putut ali svakako jednom koji vodi ka digitalnom dobu.

Spomenula je u pokretanje pilot-program "Sinergija" kroz koji će se sufinansirati konzorciji koje čine timovi istraživača i poslovnih subjekata, a kojim žele da potaknu saradnju naučnika sa poslovnim sektorom od čega svi mogu imati koristi.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u nastavku svog rada koordinirat će izradu Strategije pametne specijalizacije koja će identifikovati maksimalno pet oblasti koje će biti pokretač razvoja RS-a u budućnosti.

Cvijanović je kazala da za sada razmatraju oblasti proizvodnje hrane, energetike, metaloprerađivački sektor i kreativnu industriju, uz informaciono-komunikacione tehnologije koje su horizontalno integrisane u svim sektorima.

Istakla je da je ovaj forum odlična prilika da se svi suoče sa teškim pitanjima koja se tiču budućnost cijelog regiona, te da se razmijene primjeri dobre prakse. Uvjerena je da će ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove sa kojima se svi susrećemo.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti