Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Cvijanović: Na aranžman sa MMF-om nije stavljena tačka

12.03.2014. 15:03 / Izvor: SRNA

Predsjedik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da na aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ nije stavljena konačna tačka, ali da će se u daljim razgovorima vidjeti koliko je ta međunarodna finansijska institucija u stanju da prihvati realnost.

"Mi smo veoma jasno i konkretno saopštili koje stvari za nas nisu prihvatljive. Vlada ne može da preuzima obaveze za koje unaprijed zna da ne mogu biti provedene", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je navela da Republika Srpske ne može da prejudicira stvari koje se odnose na aktivnosti Parlamenta BiH. "Ako se te pretpostavke sada stiču i ako dolazi do deblokade onda postoji veća izvjesnost tog aranžmana", navela je Cvijanovićeva.

U svakom slučaju, dodala je ona, to je nešto na šta Vlada ne može da utiče.

"U vezi sa novim zakonom o radu, jasno smo rekli da za sada nema mjesta za taj zakon. Nemamo takav ni ambijent ni okolnosti da možemo da dođemo do dobrih rješenja", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da se do dobrih riješenja može doći kada se u kreiranje ovog zakona uključe svi partneri - sindikat, poslodavci i ostali koji će kroz socijalni dijalog sa Vladom definisati određena zakonska rješenja.

Cvijanovićeva je naglasila da ne postoji vrijeme da se ovaj zakon donese u onim rokovima koje je predvidio MMF.

"Ne želimo da na silu donosimo bilo kakvo rješenje samo zato da bi smo zadovoljili i ispoštovali formu koja se zove - održati aranžman sa MMF, ma kako to bilo važno", istakla je ona.

Cvijanovićeva je poručila da je za Vladu važno to što je uspjela da održi funkcionalnost budžeta, uprkos nestabilnosti tog aranžmana i izostajanjem određenih tranši koje nisu povlačene na vrijeme.

"Sredstvima od `Elektroprenosa` definitivno se popravlja slika i ja sam jako zadovoljna zbog toga. Građani oba enteteta imaće koristi od tog novca", naglasila je Cvijanovićeva.

Komentarišući kritike na račun Vlade da se zadužuje kod međunarodnih organizacija, Cvijanovićeva je navela da se Vlada zalagala da ima svoj novac na svom računu.

"Ako bude /aranžmana sa MMF/ dobro je, ako ne bude - onda je to tako trebalo da bude", kaže premijer RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti