Cvijanović: Nema viškova niti standarda za izvoz u Rusiju

22.08.2014. 14:36 / Izvor: SRNA
Cvijanović: Nema viškova niti standarda za izvoz u Rusiju

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je da bi Srpska i BiH trebalo da traže svaku mogućnost izvoza svoje robe na rusko i druga tržišta, ali da nemaju ni dovoljno viškova niti su u potpunosti zadovoljeni standardi za izvoz.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi Srpska i BiH trebalo da traže svaku mogućnost izvoza svoje robe na rusko i druga tržišta, ali da nemaju ni dovoljno viškova niti su u potpunosti zadovoljeni standardi za izvoz na tržište Rusije.

"Kada je riječ o odnosu EU, prilično je licemjerno da se državama kandidatima, za koje se ne zna da li će u narednih 20 godina uopšte biti član EU, sugeriše da se uzdržavaju od bilo čega što bi moglo da im pomogne da poboljšaju svoje ekonomske prilike", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da može razumjeti političko ponašanje EU u ovoj situaciji, ali da to ne prati i ekonomska logika.

"Voljela bih da imamo tu robu i da je možemo plasirati na rusko tržište, ali sam svjesna da to u ovim okolnostima nije moguće", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Govoreći o zaštiti domaćih proizvođača, ukoliko bi evropske kompanije preko svojih filijala u BiH prodrle na rusko tržište, Cvijanovićeva je istakla da bi se to moglo učiniti na različite načine da se institucije BiH prema domaćim proizvođačima odnose na adekvatan način.

"Nažalost, nismo to nikad vidjeli od institucija BiH, iako je u određenom vremenu postojala dobra volja nekog resornog ministra, nije bilo saglasnosti u cijelom Savjetu ministara. S druge strane, mislim da smo bez dovoljno razumijevanja šta su standardi CEFTA-e i EU ušli u tumačenje određenih stvari", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na potrebu angažovanja svih mogućih mehanizama za zaštitu domaće proizvodnje, podsjetivši da su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upućivali jako mnogo dopisa Savjetu ministara i Ministarstvu spoljne trgovine kako bi se to iniciralo.

"Sve što podrazumijeva spajanje dvije, tri ili više političkih volja u BiH, koje su uvijek zasnovane na etničkoj postavci, teško ide", rekla je Cvijanovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti