Cvijanović: Program ekonomskih reformi osnova za bolji život

13.12.2017. 08:44 / Izvor: SRNA
Cvijanović: Program ekonomskih reformi osnova za bolji život

Cvijanovićeva je navela da je glavni orijentir jačanje realnog sektora, povećanje zapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, ali da to ne znači zanemarivanje javnog sektora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je sinoć da bi usvajanje Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godina bila osnova da se ide prema boljem životu.

Cvijanovićeva je navela da je glavni orijentir jačanje realnog sektora, povećanje zapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, ali da to ne znači zanemarivanje javnog sektora.

"Moramo da popravimo našu osnovu da bismo mogli svi zajedno da koračamo naprijed. Znamo da rast BDP-a mora da bude veći od 3,5 odsto ili četiri odsto, koliko je projektovano za 2020. godinu", rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi o Prijedlogu ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

Cvijanovićeva je napomenula da socijalni partneri, Vlada i poslanici možda imaju različite stavove i pristupe određenom pitanju, ali svi imaju isti cilj - da se u Srpskoj bolje živi.

Ona je istakla da nijednoj vladi ne bi poželjela da bude suočena sa strašnim stvarima i izazovima  kao što su poplava koja je Srpskoj odnijela jedan cijeli budžet, ali i blokada sredstava /na nivou BiH/ od predstavnika koji su birani na teritoriji Srpske.

"Ali, to su bili neki izazovi s kojima smo se nosili i utoliko sam zadovoljnija što smo uspjeli da postignemo dobre rezultate. Oni nisu spektakularni i ne treba da uljepšavamo stvari, ali oni nisu nikao loši pogotovo kada znamo kako su se teške stvari dešavale", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je u vezi s tim spomenula i suočenost Srpske sa morem političkih problema i pritisaka, a u potpuno politički bolesnoj atmosferi koja je bila u BiH.

"Uprkos svemu, uspijevali smo da priđemo i stvarnim problemima. Zadovoljna sam što je Vlada zaista postala otvoreno mjesto u koje se dolazi, gdje se priča s ljudima i različitim grupacijama, i takav odnos nam je pomogao da stvari definišemo na ovaj način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Program ekonomskih reformi pripreman temeljno, da je o tome i budžetu Srpske za narednu godinu napravljena široka rasprava sa zainteresovanim stranama i da je vođeno računa o interesu svih.

Ona je rekla da je sa socijalnim partnerima dogovorena izrada određenih akcionih planova za sprovođenje Programa.

"Zato što smo i mi zainteresovani za realizaciju ovog programa i ovo nije samo usvajanje dokumenta ili formalna radnja koja mora da se desi u parlamentu, nego smo zainteresovani da ono što smo do sada postigli bude nadograđivano", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se mnogo uradilo u penzijskom sektoru, da je Srpska u mogućnosti i da povećava penzije, ali i da ih isplaćuje dva, tri dana prije, te podsjetila na raniji period kada se nije ni znalo koji je datum kada se isplaćuju penzije.

Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska veliko gradilište i da to nije prestala biti ni u vrijeme krize.

Ona je u vezi s tim napomenula da nije bilo jednostavno graditi nove studentske domove, auto-puteve i bolnice, dodavši da se ulazilo u takve projekte, uprkos tome što su zahtijevali velika finansijska sredstva, jer je to bilo korisno za građane.

"Niko u Vladi nije naivan, znamo da nas čeka još mnogo posla, ali i da smo kroz odgovorno ponašanje, uprkos svim izazovima, problemima i pritiscima, uspjeli da se ponašamo na ovaj način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije tačna priča opozicije o velikoj prezaduženosti Srpske, jer Srpska vraća više nego što uzima i troši odgovorno.

"Pričali su da ćemo kada uzmemo klirinški dug zakrpiti sve budžetske rupe. Od 60 miliona je potrošeno pet miliona, ostalo se čuva da bi se realizovali važni projekti za naše opštine u Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila poslanicima na konstruktivnoj raspravi, posebno svima koji su pomogli Vladi u izradi Programa ekonomskih reformi.

"Nadam se da će sljedeće godine biti još bolji i da će stalno predstavljati nadogradnju svega ovog", zaključila je Cvijanovićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti