Cvijanović: Zadovoljavajuće punjenje fonda solidarnosti

10.09.2014. 08:18 / Izvor: SRNA
Cvijanović: Zadovoljavajuće punjenje fonda solidarnosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je punjenje Fonda solidarnosti za obnovu Repubike Srpske na zadovoljavajućem nivou i da su se nakon poplava budžetski prihodi stabilizovali.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je punjenje Fonda solidarnosti za obnovu Repubike Srpske na zadovoljavajućem nivou i da su se nakon poplava budžetski prihodi stabilizovali.

Cvijanovićeva je navela da je procijenjena šteta jednaka visini republičkog budžeta, ali da je Vlada Srpske, postupajući odgovorno, definisala poseban program sanacije, kojim su neophodna sredstva odvojena od redovnih budžetskih da se ne bi ugrozilo finansiranje javnih rashoda.

"Budžet funkcioniše kao i do tada, a mi smo uz pomoć vanbudžetskog fonda krenuli u vrlo ciljano i planirano otklanjanje štete", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske prva u regionu, još tokom poplava, napravila program mjera za sanaciju, koji je nakon toga usvojio parlament.

Prema njenim riječima, nepravilnosti i zastoji prilikom podjele platnih kartica po vaučer modelu bili su minimalni.

"Riječ je o velikoj akciji koja podrazumijeva da više od 17.000 ljudi dobije kartice, a da se paralelno sa tim prave aranžmani sa preduzećima i bankama", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su se prijave građana odnosile na način upisivanja u registar štete, na šta postoji mogućnost žalbe, kao i na upisivanje građana u registar koji nisu pretrpjeli štetu, za šta će se morati utvrditi odgovornost.

"Osim toga, postoje i određene zabune da se šteta koju građani prijave ne odnosi na stambeni prostor, što nije pokriveno vaučerima, iako je i ta šteta unesena u registar", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je najavila i donošenje uredbi koje se odnose na sanaciju štete u poljoprivredi, s obzirom da postoje i određeni aranžmani sa Svjetskom bankom i drugim međunarodnim organizacijama za pomoć poljoprivredi.

"Dio sredstava za obnovu čine međunarodne donacije, ali se one ne slivaju direktno u Fond, nego ciljano u određene projekte sanacije. Drugi izvor finansiranja je doprinos solidarnosti, koji podrazumijeva opterećenje plate od 1,5 odsto koje plaćaju radnici i 1,5 odsto koje plaćaju poslodavci, čije je trajanje ograničeno na godinu dana", precizirala je Cvijanovićeva, dodajući da se Fondu na raspolaganje stavlja i određeni nivo budžetskih sredstava.

Prema njenim riječima, za sanaciju infrastrukture potrebni su dugoročniji izvori finansiranja, koji podrazumijevaju povoljne međunarodne kredite, kao i proširenje postojećeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Cvijanovićeva smatra da su građani svjesni situacije i da razumiju da je opterećenje od 1,5 odsto plata i penzija minimalno, ali da pojedini opozicioni političari toga nisu svjesni ili da su htjeli da situaciju zloupotrijebe.

Govoreći o budžetskim prihodima, Cvijanovićeva je navela da je u prvom i drugom mjesecu nakon poplava zabilježen ogroman pad, ali da je odmah nakon toga počeo oporavak i da sada mogu da se izvršavaju budžetske obaveze.

"Znajući kolika su oštećenja u privredi, predviđali smo da period od dva–tri mjeseca nakon poplava sigurno mora biti dramatičan. Već nakon drugog mjeseca mi smo stali na noge. Da nije bilo poplava imali bismo bolje prihode nego prethodne godine", rekla je Cvijanovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti