Da li će građanima biti refundirani GRAS-ovi kuponi za mart?

30.04.2020. 10:20 / Izvor: Akta.ba
Da li će građanima biti refundirani GRAS-ovi kuponi za mart?

Iako već više od mjesec u Kantonu Sarajevo ne saobraća javni prijevoz, određene autobuske linije nisu prekidale rad jer su se njime prevozili zdravstveni i radnici MUP-a.

Kako najavljuju iz Vlade Kantona Sarajevo javni gradski saobraćaj mogao bi profunkcionisati već nakon 1. maja ali samo u određenom kapacitetu. Međutim, na jučerašnjoj 18. vanrednoj proširenoj sjednica Federalnog štaba civilne zaštite, za 26 naredbi sa rokom primjene do 30. aprila novim naredbama taj rok je produžen do 15. maja ove godine. Jedna od njih odnosi se i na produženje roka primjene naredbe kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

Meliha Sabljić iz press službe GRAS-a za Akta.ba je kazala kako su u toku pripreme vozila koja će u ponedjeljak izaći na probnu vožnju, na tramvajskim i trolejbuskim linijama, ali da još uvijek nemaju tačnu informaciju kada će se saobraćaju uspostaviti za svakodnevnu upotrebu.

"U toku su pripreme vozila samo za probnu vožnju. Aktivno se radi i na čišćenju i dezinfekciji. Sva vozila otkako traje pandemija redovno su održavana, kao i saobraćajna infrastruktura. Mi očekujemo naredne sedmice da Vlada KS izda konkretne prijedloge za ponovno uključenje javnog gradskog saobraćja, nakon čega ćemo imati konkretne informacije", kazala je.

Na upit da li će građanima biti refundirni kuponi za mart, Sabljić je kazala da će se naći način da građani ne budu oštećeni.

"S obzirom da je prijevoz radio do 20. marta kuponi za prijevoz su se mogli koristiti do tog datuma. Sigurno građani neće biti oštećeni u ovom dijelu, tako da će se i za preostale dane važenja karti za prevoz pronaći rješenje kao što je to urađeno i sa mnogim drugim institucijama koje su svoje usluge zaustavili zbog pandemije", kazala je Sabljić.

Iako već više od mjesec u Kantonu Sarajevo ne saobraća javni prijevoz, određene autobuske linije nisu prekidale rad jer su se njime prevozili zdravstveni i radnici MUP-a.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti