Da li će nadležni u FBiH građanima omogućiti vakcinaciju u mjestima prebivališta?

05.08.2021. 08:15 / Izvor: BHRT
Da li će nadležni u FBiH građanima omogućiti vakcinaciju u mjestima prebivališta?

Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković najavila je da će u ponedjeljak stići pola miliona vakcine "AstraZeneca" koje nam je donirala Austrija.

Ministarka spoljnih poslova Bisera Turković najavila je da će u ponedjeljak stići pola miliona vakcine "AstraZeneca" koje nam je donirala Austrija. A da li će nadležni u Federaciji konačno ispuniti obećanje građanima i omogućiti im vakcinaciju u mjestima prebivališta? U Federalnom Zavodu za javno zdravstvo sada tvrde da su u toku posljednje pripreme za isporuku 500 hiljada vakcina "Sinopharm". Prve su to doze vakcina koje je Federacija direktno kupila.

Trenutno je u 10 kantonalnih zavoda za javno zdravstvo na raspolaganju 135.399 doza vakcina. To je, kako kažu iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo, dovoljno. Dovoljno ili ne, mnogi građani nisu čekali na vakcine u BiH.

“‘Obje vakcine, ali ne ovdje..’;

‘Ja sam se vakcinisao u Novom Pazaru..’;

‘U januaru van BiH..’; ‘Ne, nemam vremena..’;

‘Nisam, ne vjerujem u ovo..’;

‘Treba se naručiti, treba vremena, ili nema vakcina, uvijek je nešto, rekli su da se može sad otići i bez da se naruči ali nisam stigao još..”, kažu građani.

Hiljade je i drugih građana koji su vakcinisani izvan bh. granica. Zdravstvene institucije u BiH nemaju zvanične podatke o tom broju.

"Što se tiče podataka o broju cijepljenih u inozemstvu, mi te podatke nemamo, potražujemo ih od Ministarstva vanjskih poslova", kaže Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH.

Zbog najave novog talasa pandemije, koji se očekuje najesen važno je da se što više građana vakciniše, upozorava struka.

"Najbolje da se vakcinišemo, što veći broj stanovništva, imamo kolektivni imunitet i to je oko 70 posto stanovništva što je steklo prirodni imunitet da je prebolovalo ili što je vakcinisano, to je oko 70 posto stanovništva, to je najbolja zaštita", ističe Jasenko Karamehić, imunolog.

"Koristim priliku da pozovem sve građane da se odazovu na cijepljenje, a sve zdravstvene radnike, prije svega ravnatelje, ali i sve one koji su zaduženi za cijepljenje, da otvore domove zdravlja da se tako organiziraju da ljudi mogu lakše i pristupačnije doći", poručio je Skočibušić.

Do sada je u Federaciji BiH utrošeno više od 387 hiljada doza vakcina, pokazuju podaci federalnog Zavoda. Prvom dozom je vakcinisano 245.000 ljudi, s dvije doze 142.713. Najviše je vakcinisanih u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. U Republici Srpskoj dnevno se vakciniše više od 4 hiljade građana. Kod više od pet hiljada stavnovnika Brčko distrikta kompletiran je proces vakcinacije, s obje doze, dok je prijavljenih više od 13 hiljada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti