Da li će proizvođači duhana odustati od proizvodnje za 2020?

13.01.2020. 08:13 / Izvor: RTRS
Da li će proizvođači duhana odustati od proizvodnje za 2020?

Opterećeni su velikim i, kako kažu, nepravednim milionskim nametima Uprave za indirektno oporezivanje.

Organizatori proizvodnje duhana Semberije i Posavine održali su sastanak sa proizvođačima duhana na ovom području na temu – Da li će krenuti u proizvodnju duhana u ovoj godini?

Opterećeni su velikim i, kako kažu, nepravednim milionskim nametima Uprave za indirektno oporezivanje, koja, prema njihovom mišljenju, obračunava i duži ih za nešto što nije urađeno. Ukoliko ne dođe do poništavanja štetnih odluka, najavljuju mirne proteste.

Odlukom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, organizatori i proizvođači duhana dovedeni su u situaciju da u potpunosti obustave proizvodnju.

"Prošle godine sam smanjio proizvodnju i nažalost, mislim da je posve prekinem, jer je ova situacija postala bezizlazna",  ističe Mirko Mitrović, proizvođač duhana iz Donjeg Žabara.

"Oni kažu: koliko ste dali sjemenki proizvođaču toliko se moralo predati duhana, te za sav duvan koji po toj računici nije predao, obračuna se PDV. Koliko tu sve uslova ima da ta sjemenka dođe do biljke i da se osuši, ubere, i proizvede taj duvan, to je stvarno van svakog zdravog razuma", kaže proizvođač iz Pučila kod Bijeljine Branimir Andrić.

Uprava za indirektno oporezivanje je fakturisala porez u milionskom iznosu organizatorima proizvodnje na području Semberije i Posavine. Oni smatraju da su te odluke potpuno neosnovane i neutemeljene u zakonima, i nešto što se nije dogodilo za prethodnih 100 godina iskustva struke kada je u pitanju proizvodnja sirovog duhana sa kooperantima.

U ovakvoj situaciji organizatori su prinuđeni da obustave proizvodnju, a prema njihovim riječima, ovo je interes velikih koorporacija, sa izgovorom da su to mjere kojima žele suzbiti crno tržište.

U toku je žalbeni postupak u Upravi za indirektno oporezivanje, a organizatori proizvodnje se nadaju da će se doslijedno primjenjivati Zakon o duhanu, te da će sporne odluke biti poništene.

Ukoliko se ne ponište, 8. februara će organizovati protesti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti