Da li je moguća diferencirana stopa PDV-a u BiH?

06.03.2014. 09:29 / Izvor: eKapija.ba
Da li je moguća diferencirana stopa PDV-a u BiH?

BiH je jedina država u regionu koja nema diferenciranu stopu PDV-a. Zagovornici ovog načina oporezivanja tvrde da bi diferencirana stopa pomogla najugroženijim kategorijama stanovništva da lakše prebrode ekonomsku krizu. Iz Uprave za indirektno oporezivanje i dalje tvrde, to nije dobra opcija.

BiH je jedina država u regionu koja nema diferenciranu stopu PDV-a. Zagovornici ovog načina oporezivanja tvrde da bi diferencirana stopa pomogla najugroženijim kategorijama stanovništva da lakše prebrode ekonomsku krizu. Iz Uprave za indirektno oporezivanje i dalje tvrde, to nije dobra opcija, javlja RTRS.

BiH u ovom trenutku svaki fening je bitan, tako da sada nije pravo vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV-a, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH navodi da je Uprava spremna za svu zakonsku regulativu u toj oblasti, dakle da se provede jedna ili više stopa, ali da naravno za to treba vremena. "Mislim da to u ovom trenutku nije za BiH dobra opcija", ističe Džakula.

Uvođenjem diferencirane stope povećala bi se stopa PDV-a na luksuzne proizvode, a osnovne životne namirnice, lijekovi, proizvodi za novorođenčad i knjige bi se oporezivali po nižoj stopi. Niža stopa je potrebna, jer kada se uvodila jedinstvena stopa od 17 posto, standard se, za one sa najmanjim primanjima, pogoršao, tvrde ekonomisti.

Većina zemalja u regionu, uz opštu ili standardnu, primjenjuje i niže međustope za pojedine proizvode koje su od 5 do 13 odsto. Među evropskim zemljama, samo BiH i Danska primjenjuju jedinstvenu stopu PDV-a. U Danskoj je opravdana činjenicom da je to država sa najrazvijenim socijalnim programima.

Da je situacija u poreskom sistemu BiH složena, potvrđuju i podaci UIO o servisiranju spoljnog duga BiH.

Od 2010. godine pa do 2013. godine spoljni dug je veći za skoro 344 miliona maraka, što je o 77 odsto više u odnosu na 2010. godinu.

RTRS

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti