Da li je Republika Srpska bankrotirala ili je ta priča neutemeljena?

23.04.2021. 09:41 / Izvor: BHRT
Da li je Republika Srpska bankrotirala ili je ta priča neutemeljena?

Još nije objavljeno ko je na londonskoj berzi kupio obveznice RS, a o samim uslovima trgovanja na ovoj berzi pozivajući više brokerskih kuća, u RS nismo dobili pojašnjenje.

Dok opozicija kritikuje novo visoko zaduženje, vlast ovo smatra dobrim vijestima, jer će se budžetske obaveze redovno izmirivati

Zaduženje Vlade Republike Srpske emisijom obveznica na londonskoj berzi u iznosu od 300 miliona eura, po kamatnoj stopi od 4,75 posto, ekonomisti ocjenjuju i dobrim i lošim. Dobro je izlazak na jednu od najvećih svjetskih berzi kapitala i potencijalno privlačenje investitora, loša je visoka kamatna stopa. Dok opozicija kritikuje novo visoko zaduženje, vlast ovo smatra dobrim vijestima, jer će se budžetske obaveze redovno izmirivati.

Iz Vlade Republike Srpske saopštili su kako je u transakciji emisije obveznicama od 300 miliona evra na londonskoj berzi učestvovalo više od 54 fonda, banaka i drugih investitora. Loša strana ovog zatvorenog tipa trgovanja i zaduženja, smatraju ekonomisti, je izuzetno visoka kamatna stopa od 4,75 posto, jer se trenutno u svijetu kapital nudi po izrazito povoljnijim uslovima.

Političku priču da bi ovo mogao značiti bankrot Republike Srpske ekonomisti smatraju, ipak, neutemeljenom.

Još nije objavljeno ko je na londonskoj berzi kupio obveznice RS, a o samim uslovima trgovanja na ovoj berzi pozivajući više brokerskih kuća. U Republici Srpskoj nismo dobili pojašnjenje. Većina njih navodi da su tek saznali za ovo trgovanje, jer je trgovina obveznicama bila zatvorenog tipa. Kamata na ovaj iznos, kažu, plaća se godišnje, dok je 2026. potrebno izmiriti kompletan iznos glavnice od 600 miliona maraka.

Opozicija je na nož dočekala ovo zaduženje, jer ovim RS, ističu, ima od 6,6 milijardi maraka, što je skoro 60 posto bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu. Vlast visinu zaduženja pravda time da će do kraja godine biti servisirane druge kreditne obaveze.

Ono što je činjenica je da je trenutno svaki građanin Republike Srpske zadužen oko 5.800 maraka, a Vlada RS je ovim zaduženjem dostigla maksimalan limit zaduženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti