Da li se na planinama poštuju sve preventivne mjere protiv koronavirusa?

15.01.2021. 08:08 / Izvor: BHRT
Da li se na planinama poštuju sve preventivne mjere protiv koronavirusa?

Iako je epidemiološka situacija u BiH trenutno nešto stabilnija, ljekari ističu da se skok broja zaraženih zbog praznika, ali i zimovanja, tek očekuje.

Iako je epidemiološka situacija u BiH trenutno nešto stabilnija, ljekari ističu da se skok broja zaraženih zbog praznika, ali i zimovanja, tek očekuje. Pojedine zdravstvene ustanove uvele su i brže, komercijalne testove na Covid i spremno dočekuju potencijalni "novi talas".

Praznici su iza nas, a zdravstveni radnici su u strahu. Možemo li zbog slavlja očekivati nagli skok broja zaraženih? Situacija će biti nešto jasnija u narednih nekoliko dana.

"Praznici, tek nam predstoji to testiranje, otprlike nakon pet do sedam dana kreće da se razvija klinička slika. Nije pad u broju, procenat je ostao isti, to hoću da kažem, možda smo manje testirali oko Nove godine", rekla je Aleksandra Radojčić, infektolog.

Da je negativan scenario moguć, upozoravaju iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Narednih desetak dana će biti možda i duplo više pacijenata, upravo zbog te naše neozbiljnosti. Vidimo da se ozbiljne države zatvaraju, od Amerike, Francuske, Ukrajine, a mi smo nekako kao i u svemu bili neozbiljni, popuštamo mjere i pravimo se da je pandemija prošla", naglasio je Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Kao potencijalni klasteri pominju se i planine. Ipak, u planinskim centrima u BiH kažu da je rizik masovnog zaražavanja na zimovanju mali, jer sprovode sve preventivne mjere. Na Jahorini je omogućeno i PCR testiranje.

"Na šestosjednoj žičari mogu da se voze tri osobe, svi moraju imati bandane, rukavice. Sama skijaška oprema je takva da zaštiti skijaše, ali moramo učiniti sve kako bi sigurnost i nas i svih oko nas bila na visokom nivou", istakla je Amra Kaljić iz KJP "ZOI 84".

"Mi smo potpisli ugovor sa laboratorijom i institutom za javno zdravstvo, obje institucije dolaze na Jahorinu, dolaze do sobe ako je potrebno. PCR testiranje se uradi brzo, za manje od četiri sata se dobije rezultat, imamo i dvije ambulante", rekao je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

S druge strane, kako bi spremno dočekale naredni period, pojedine zdravstvene ustanove uvele su i brze komercijalne testove.

"To je brzi antigenski test koji košta 60KM i brzi test na Kovid koji košta 70 KM. Brzi antigenski test koji se dobije za 15 minuta i zna da li je Covid pozitivan ili nije, ovo je komercijalna usluga koju naplaćuju svugdje u svijetu", naglasila je Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja Bijeljina.

"U planu smo da započnemo i serološko to su ELISA metode gdje utvrđujete da li neko ima antitijela i koji je titan njihovih antitijela", saopštila je Radojčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti