Da li su Emirati poslali iste respiratore koje je nabavila i "Srebrena malina"?

27.05.2020. 20:34 / Izvor: Avaz.ba
Da li su Emirati poslali iste respiratore koje je nabavila i 'Srebrena malina'?

Na kartonskim kutijama stoji "Aerospace Changfeng Medical ACM812A Ventilator".

Četrdeset respiratora koji su danas stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevo, kao donacija Vlade Dubai BiH, navodno su identični onim respiratorima koje je također uvezla "Srebrena malina" iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Na kartonskim kutijama u kojima je oprema upakovana piše da se radi  o respiratorima "Aerospace Changfeng Medical ACM812A Ventilator", a identičan natpis stoji i na ventilatorima koje je uvezla "Srebrena malina" 27.april, kao i na preostalih 20 koji su pristigli danas, prenosi Avaz.ba.

Da li se radi o istim medicinskim aparatima, naknadno će utvrditi stručnjaci.

No, istragom Tužilaštva BiH i naređenim vještačenjem, utvrđeno je da se ovi respiratori ne mogu koristiti u bolnicama na intenzivnoj njezi jer se radi i "emergency" respiratorima koji se koriste u hitnim slučajevima, odnosno ambulantnim kolima, što je utvrdio i vještak Ismet Suljević.

Na pitanje novinara da se radi o istim ventilatorima, sa istim oznakama iz afere “Respirator", ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je odgovorila da ona nije upoznata o kakvoj opremi je riječ i da će se o tome više znati kada se dobijena donacija pregleda u Koordinacijskom tijelu i o tome upozna Vijeće ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti