Da li znate? Koja su najsigurnija sjedišta u automobilu, vozu...

10.05.2017. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Da li znate? Koja su najsigurnija sjedišta u automobilu, vozu...

Ovdje su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vozu, brodu i avionu.

Ovdje su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vozu, brodu i avionu. Te vam izbor sjedišta može spasiti život u slučaju nesreće.

Jeste li ikada razmišljali koje sjedište je najbolje izabrati kada se vozite javnim prevozom brodom ili avionom, u kojima ćete u slučaju nesreće imate najviše šanse za preživljavanje i manje povrede?

Ovdje su savjeti koja sjedišta su najbolji izbor u autu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vozu, brodu i avionu, piše Bright Side. Zelena sjedala na ilustracijama su najsigurnija, a crvena najnesigurnija.

Primjer: Automobil

 

Sigurna sjedišta: zadnje sjedište iza vozača ili ono u sredini vozila jer se taj dio automobila najmanje deformira u slučaju frontalnog (direktnog) sudara.

Najopasnija sjedišta: Ono kraj vozača jer se u slučaju saobraćajne nesreće vozač refleksno pomjera na tu stranu.

Primjer: Minibus

Sigurna sjedišta: Ona smještena kontra smjera vožnje jer je manja šansa da udarite glavom u naslonjač u slučaju naglog kočenja.

Najopasnija sjedišta: To su ona pokraj prozora i vrata jer vas razbijeno staklo može ozlijediti u slučaju udesa. Kao i u automobilu, bolje je izbjegavati mjesto pored vozača.

Primjer: Trolejbus

Sigurna sjedišta: Najbolje je odabrati sjedišta u prvom redu do prolaza i ona u sredini vozila na kojima se vozite kontra smjera vožnje.

Najopasnija sjedišta: Kao i u minibusu, to su sjedišta pokraj prozora i vrata.

Napomena: Uvijek ustupite mjesto u gradskom prevozu za sjedenje starijim osobama, trudnicama i ženama sa malom djecom!

Primjer:Gradski autobus

Sigurna sjedišta: To su sjedišta s desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smještena u smjeru vožnje. Ta mjesta su najudaljenija od ostalog saobraćaja.

Najopasnija sjedišta: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata s lijeve strane.

Napomena: Uvijek ustupite mjesto u gradskom prevozu za sjedenje starijim osobama, trudnicama i ženama sa malom djecom!

Primjer:Voz

Sigurna sjedišta: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije voza.

Najopasnija sjedišta: Ona u prvom i zadnjem vagonu voza, kao i sjedišta u smjeru vožnje jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju voza.

Primejer:Brod

Sigurna sjedišta: Na palubi ili u kabini broda bližoj površini broda jer taj gornji dio zadnji potone.

Najopasnija sjedišta: Ona koja su smještena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći dođe li do nesreće i brod počne tonuti.

Primjer:Avion

I za kraj i ako statistički avionski transport spada u najsigurnji vid prevoza po broju nesreća i stradalih osoba.

Sigurna sjedišta: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji dio aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sjedala u zadnjem dijelu.

Najopasnija sjedišta: Ona u prvih nekoliko redova.

Kada Vi upravljate vozilom neka Vam je na umu uvijek ono sto ste naučili u Vašoj autoškoli i od Instruktora, neka Vam sigurnost uvijek bude na prvom mjestu kako Vas tako i Vaših saputnika i drugih učesnika u saobraćaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti