Đacima u RS-u prvi put će biti plaćena praktična nastava

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Đacima u RS-u prvi put će biti plaćena praktična nastava

21.05.2019. 12:52 / Izvor: Fena

Učesnicima u Republici Srpskoj (RS) prvi put će biti plaćeno obavljanje praktične nastave kod poslodavaca, a nakon završetka srednje škole oni najbolji imat će mogućnost i da ostanu da rade u toj firmi.

Ta novina je predviđena Sporazumom o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju", koji je ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić potpisala s direktorom Privredne komore Perom Ćorićem i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutinom Škrebićem.

"Sporazumom se definiše i bezbjednost učenika na radu, a cilj je da steknu vještine, kompetencije i znanja kako bi nakon srednje škole bili potpuno obučeni za rad u skladu s potrebama tržišta.", istakla je Trivić.

Trenutno je više od 15 kompanija pristalo da podrži ovaj model saradnje prosvjete i privrede.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petrićević je naglasio da je potpisanim sporazumom napravljen prvi veći iskorak po pitanju dualnog obrazovanja kako bi taj bh.entitet imao kvalitetan kadar u skladu s potrebama tržišta.

Direktor entitetske Privredne komore Pero Ćorić je istakao da se obrazovni sistem mora da prilagodi novinama u privredi, čiji je veliki broj predstavnika iskazao interesovanje za obuku đaka.

I predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić je kazao da će učenici, od prve godine školovanja, dobijati simbolične naknade, za prijevoz, topli obrok, kao i novčanu nadoknadu.

Ponovio je da u RS-u nedostaje kadra svih zanatskih zanimanja, metalske i tekstilne struke, vozača...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti