Dah prošlosti u novom ruhu - Soda voda u Linde točionicima

29.06.2016. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Dah prošlosti u novom ruhu - Soda voda u Linde točionicima

Soda voda je bezalkoholno piće koje se ranije proizvodilo u manjim radionicama (sodarama), a majstori koji su to radili su se zvali sodari.

Soda voda je bezalkoholno piće proizvedeno tako što se obična voda pod pritiskom obogaćuje sa ugljik dioksidom, kako bi se dobila gazirana voda. Ovo bezalkoholno piće se ranije proizvodilo u manjim radionicama (sodarama), a majstori koji su to radili su se zvali sodari. Ukus takve vode je "sličan" današnjim gaziranim kiselim i mineralnim vodama.

Pronalazač soda vode je Joseph Priestley engleski naučnik iz osamnaestog vijeka.

Soda voda se pakovala u tzv. sifonske boce, koje su se proizvodile od stakla i na kojima je bio montiran metalni mehanizam sa ručkom.

Od soda vode "sodari" su pravili i osvježavajuća pića dodavanjem ekstrakta i šećera pa se dobijao kraher, orandžada, kokta, šabeso, apakola.

Soda voda je bila jeftino piće i koristila se za uklanjanje simptoma jake kiseline u stomaku, pravljenje špricera i osvježavajućih pića dodavanjem ekstrakta i šećera pa se dobijao kraher, orandžada, kokta, šabeso, apakola.

Sifonske boce su se koristile po više puta, i kad bi se ispraznile nosile se kod sodadžije na ponovno punjenje. Lokal ili zanatska radnja gdje se proizvodi i prodaje "soda voda" se naziva "sodara" ili "sodarska radnja". Danas su sodari, sodare i sodarske radnje uglavnom daleka prošlost. No naša firma se pobrinula da nam bar na trenutka vrati dah prošlosti.

Linde Gas BH d.o.o. vam po jako povoljnim uslovima nudi najmodernije sifone (točionici) za dobijanje soda vode za kućnu upotrebu sa pripadajućim patronama (bombicama) ugljendioksida. Sa ovim univerzalnim kuhinjskim alatom možete da napravite više različitih napitaka sa sodom. Ovi sifonu su poklon za svaku priliku. A također su prikladni za upotrebu u ugostiteljskim objektima i kućanstvu kao zamjena za flaširanu mineralnu vodu (naročito prikladno za objekte koji nemaju dovoljno skladišnog prostora).

Vaš sifon poručite na brojeve kućne dostave: Zenica: 061 82 82 48; Visoko: 066 88 00 08. Cijena sifona od 1 litra sa 10 bombica CO2 sa kućnom dostavom košta 100,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti