Damir Pahor: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

28.12.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Damir Pahor: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Prva asocijacija na navedeno pitanje jeste da zasigurno niko od nas nije očekivao ova dešavanja kada je pravio poslovne i privatne planove krajem 2019. godine.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine
Damira Pahora, izvršni direktor prodaje kompanije R&S d.o.o Sarajevo

Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?

- Prva asocijacija na navedeno pitanje jeste da zasigurno niko od nas nije očekivao ova dešavanja kada je pravio poslovne i privatne planove krajem 2019. godine. Tekuća godina nam je donijela mnoge izazove zbog kojih smo morali brzo reagovati u svim segmentima poslovanja: od nabavke robe, gdje su se asortiman i cijene mijenjale na dnevnom nivou, organizovanja prodajnog i ostalog osoblja za rad od kuće, pa do distribucije našeg asortimana širom Bosne i Hercegovine. Obzirom da se vremenom svi problemi nesvjesno potisnu, 2020. godinu ćemo ipak pamtiti i po osvojenim nagradama i uspjesima poput nagrade za 100 najvećih u BiH u djelatnosti po ostvarenom prihodu za 2019. godinu, kao i nagradi “DOBRO” za korporativnu filantropiju u kategoriji srednjih kompanija.

Kakva je situacija u vašoj kompaniji? Da li je i koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

- Nažalost, kao i u drugim kompanijama, mnogi planovi i projekti koji su trebali biti realizovani u 2020. godini su odgođeni do daljnjeg, a pojedi i otkazani u cjelosti. Došlo je do smanjenja prometa u određenim kategorijama. Srećom, zahvaljujući brzoj reakciji i stručnosti svih naših uposlenika, uspjeli smo rezultat poslovanja zadržati na nivou prethodne godine, nudeći tržištu sredstva za dezinfekciju, maske i zaštitnu opremu po najpovoljnim cijenama. Važno je napomenuti da smo sve navedene proizvode odranije imali u našoj ponudi te da imamo odlične saradnje sa dobavljačima iz tog segmenta. Ono što je važnije istaći od poslovnih rezultata jeste da se ponosim odnosom svih uposlenika kompanije u ovim teškim vremenima. Još jednom se pokazalo da je mnogo bitnije imati dobre i stručne ljude, timski duh i pozitivnu atmosferu u kompaniji u odnosu na bilo šta drugo. Duboko vjerujem da smo kao tim spremni odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju u budućnosti.

Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

- Za sada je neizvjesno koje vrijeme možemo posmatrati kao post-coronsko vrijeme. Prema nekim predviđanjima, trenutno stanje može potrajati i do ljeta 2022. godine. Zbog toga smo se mi u kompaniji prioritetno okrenuli kratkoročnom kvartalnom planiranju, ali ne zanemarujući ni dugoročne ciljeve. Za očekivati je da 2021. godina bude teška. Veliki broj privrednih subjekata, kao i cijelih branši je skoro doveden do propasti. Dovoljno je vidjeti samo sektor hotelijerstva i ugostiteljstva, zatim malih SME preduzeća, zanata i obrta. Nerealno je razmišljati i planirati da će se stvari vratiti na staro, već je potrebno prihvatiti činjenicu da se kontinuirano moramo prilagođavati novim situacijama i naučiti adekvatno reagovati što brže.

Planovi za 2021. godinu?

- Iako prodajne planove trenutno radimo na kvartalnom nivou, ostale aktivnosti posmatramo dugoročno. Ono na čemu ćemo kontinuirano raditi jeste daljnji razvoj naše web prodaje, koja je u ovoj godini već prepoznata od strane naših dogogodišnjih partnera kao pouzdan i brz servis, zatim digitalizaciji ostalih procesa u kompaniji, traženju novih tržišnih niša i pripremama za post-corona vrijeme. Naša kompanija se registrovala i za velepromet medicinskim sredstvima, zaštitnom opremom za jednokratnu i višekratnu upotrebu te ćemo u narednoj godini dodatno jačati asortiman iz tog domena. Na kraju, važno je spomenuti da ćemo nastaviti sa edukacijama naših uposlenika i zapošljavanju novih kolegica i kolega koji će zajedno sa nama raditi na kreiranju poslovne kulture i klime u kojoj timski postižemo zacrtane ciljeve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti