Dan BIHAMK-a ove godine bez svečane skupštine, poznati dobitnici godišnjih priznanja

08.02.2021. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Dan BIHAMK-a ove godine bez svečane skupštine, poznati dobitnici godišnjih priznanja
OTVORI GALERIJU

Dan BIHAMK-a je prilika i da ukratko pomenemo najznačajnije rezultate rada u 2020. godini.

Zbog aktuelne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, ove godine nije organizovana uobičajena svečana Skupština povodom 7. februara/veljače, Dana BIHAMK-a. Tim povodom  članovima, prijateljima i aktivistima BIHAMK-a, a prije svega dobitnicima godišnjih priznanja koji su dali poseban doprinos radu ovog Kluba, pisanim putem obratio se Ivo Komšić, predsjednik BIHAMK-a.

"Dan BIHAMK-a je prilika i da ukratko pomenemo najznačajnije rezultate rada u 2020. godini. Kada se osvrnemo na izazovnu godinu iza nas koja je obilježena tragičnim posljedicama po zdravlje ljudi i ogromnim socijalnim i ekonomskim izazovima u cijelom svijetu, nameće se osjećaj da je to zasigurno jedna od onih prelomnih godina u djelovanju Kluba koja je iznjedrila neka sasvim nova pravila i prakse koje još uvijek uslovljavaju intenzitet naših aktivnosti", kazao je on.

Razdoblje “prvog zaključavanja” koje je uvedeno od početka marta/ožujka zahtijevalo je izuzetne napore od strane svih BIHAMK-ovih odjela u smislu adaptacije na novonastalu situaciju na najjefikasniji mogući način.

"Ponosni smo što možemo istaći da BIHAMK-ove primarne aktivnosti nisu bile zaustavljene ni u najkompliciranijim okolnostima, te da su osnovni planovi zacrtani za ovu godinu uspješno i ostvareni", navodi on.

Dodaje da je BIHAMK uspio amortizovati vrlo snažan negativan financijski utjecaj izazvan početkom ove pandemijske krize smanjenjem operativnih troškova i stvaranjem strateških poslovnih partnerstava koja su im omogućila da nastave sa glavnim investitorskim aktivnostima koje imaju veliki značaj za osiguranje budućnosti Kluba.

"I u ovim teškim vremenima BIHAMK je ostao čvrst oslonac učesnicima u saobraćaju/prometu. Uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, sa osnovnim ciljem – sačuvati naše članove i vozače na cesti sigurnim - prošle godine je obavljeno desetine hiljada usluga pomoći na cesti, a u Informativnom centru je organizovano kontinuirano izvještavanje javnosti o aktuelnim uslovima putovanja i posebnim mjerama na graničnim prelazima BiH i zemalja u regionu", poručio je Komšić.

Tradicionalno kvalitetna komunikacija sa članovima dokazala je svoju istinsku vrijednost u ovim vremenima “novog normalnog” – u periodu “prvog zaključavanja” BIHAMK je vršio automatsko produženje članstva svojim članovima u cilju smanjenja rizika od širenja virusa, a u ostatku godine, BIHAMK-ov odjel za članstvo svoje napore je uložio u preusmjeravanje promocije članstva kroz virtualne kanale kluba.

"Najbolja potvrda BIHAMK-ove digitalne zrelosti bila je naše uspješno učešće u Projektu FIA Mobility Worldwide i promocije BIHAMK-ovog programa digitalnog članstva kroz “E-Zbirku najboljih praksi” koja je namijenjena pružanju pomoći FIA klubovima širom svijeta da se nose sa ovom situacijom u različitim domenima svog djelovanja. Također, zbog očiglednih restrikcija u pogledu putovanja, došlo je do izmjena u sadržaju BIHAMK-ovih članskih paketa koje su, u suštini, bile usmjerene na omogućavanje šireg spektra članskih usluga unutar zemlje. Poduzete aktivnosti urodile su plodom te je proteklu godinu BIHAMK završio sa stabilnom bazom od oko 57.000 vjernih članova", ističe predsjednik BIHAMK-a.

BIHAMK-ov odjel za cestovnu sigurnost ostao je veoma aktivan, uspješno realizirajući većinu kampanja cestovne sigurnosti u digitalnoj formi. Osim finalizacije uobičajenih godišnjih statističkih izvještaja o broju i strukturi motornih vozila, imaoca vozačkih dozvola i cestovnim nezgodama u BiH, BIHAMK-ov odjel cestovne sigurnosti objavio je analizu stanja cestovne sigurnosti u EU u 2019. godini sa osvrtom na dekadu 2010-2019.g te zanimljiv izvještaj o broju saobraćajnih/prometnih nezgoda koje su se desile tokom prvog zaključavanja u BiH (mart/ožujak i april/travanj 2020.g) koji je pokazao znatan pad broja sobraćajnih/prometnih nezgoda i broja poginulih u odnosu na isti period protekle godine.

Iako je Evropsko/Europsko saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje (ETEC) moralo biti otkazano, BIHAMK je uspješno organizirao B-H saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje putem svoje softverske platforme “E-Testovi” u kojem je učestvovalo preko 500 djece.

Uprkos do sada nezabilježene situacije koja je spriječila uobičajeni način održavanja većine međunarodnih događaja u okviru FIA mreže klubova, BIHAMK je bio izuzetno aktivan i na međunarodnoj sceni. Među brojnim inicijativama FIA-e I FIA Regije I, BIHAMK je podržao projekat COVID-19 monitoring, Globalnu akciju cestovne sigurnosti sa našim projektom “Ovo je moja ulica, želim siguran put do škole”, a učestvovali smo i u zajedničkoj kampanji ADAS FIA Regije I. Vrijedno je pomenuti i realizaciju “Pilot akcije na planu ulaganja u sigurnije ceste” realiziranog u okviru međunarodnog projekta RADAR kojim je izvršena inspekcija sigurnosnih karakteristika na 228 km cesta u našoj zemlji na kojima su česte saobraćajne/prometne nezgode sa poginulim i teže povrijeđenim licima te dat prijedlog mjera za poboljšanje stanja.

Predstavnici različitih BIHAMK-ovih odjela bili su učesnici većine virtualnih vebinara, edukacija, poslovnih konsultacija, konferencija i događaja koje je FIA tokom godine organizirala za svoje članice.

"Sve u svemu, s obzirom na okolnosti možemo biti zadovoljni rezultatima koje je BIHAMK ostvario u 2020. godini. Zahvaljujemo se našim članovima i svim korisnicima usluga na ukazanom povjerenju. U nadi da ćemo zajedno prebroditi trenutnu situaciju i iz ovog iskustva izvući najbolja rješenja za period koji je pred nama, želim vam dobro zdravlje i uspješnu 2021. godinu", zaključio je Komšić.

DOBITNICI PRIZNANJA BIHAMK-a ZA 2020. godinu

ZLATNA PLAKETA

1. BIMAL D.D.– Brčko
2. Domena d.o.o. - Mostar
3. MUP Zeničko-dobojskog kantona

4. PORSCHE LEASING d.o.o.

SREBRENA PLAKETA

Osnovna škola „DŽAKULE“ - Gračanica

IDA SPED d.o.o. Sarajevo

SARAJEVO OSIGURANJE d.d.

GUMA X d.o.o. Mostar

MUP Bosansko-podrinjskog kantona, Policijska stanica Ustikolina

MOBILEX d.o.o. - Gradačac

ZLATNA ZNAČKA

1. Goran Usorac (Bosanski Brod) 

2. Vehab Memić (Bugojno)

3. Enes Muminović (Tuzla)

4. Kemal Kahvić (Tešanj)

5. Šemsudin Kalić (Brčko)

6. Reuf Boračić (Sarajevo)

7. Miro Kraljević (Široki Brijeg)

SREBRENA ZNAČKA

1. Srđan Petijević (Trebinje)

2. Braco Žuljević (Mostar)

3. Salih Ljubijankić (Cazin)

4. Enes Bučuk (Ilijaš)

5. Adnan Duraković (Sarajevo)

6. Jasmin Mezetović (Kladanj)

7. Kenan Halvadžija (Sarajevo)

8. Mirzet Cocalić (Sarajevo)

9. Nijaz Vejzović (Tuzla)

NAJUSPJEŠNIJI NASTAVNIK

Elvir Mušić (JU OŠ „Dzakule“ – Gračanica)

NAJUSPJEŠNIJA ŠKOLA

JU Osnovna škola „Dzakule“ - Gračanica

VOZAČ GODINE Adnan Bešlija

AUTOMEHANIČAR GODINE Asim Kobiljak

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti