Danas podjela vaučera za stanovništvo u poplavljenim područjima?

08.07.2014. 08:55 / Izvor: Nezavisne novine
Danas podjela vaučera za stanovništvo u poplavljenim područjima?

Iako je bilo najavljeno da će podjela vaučera, odnosno kartica s 5.000 KM građanima koji su pretrpjeli štetu u poplavama početi jučer, to se nije desilo, a kako kažu u Ministarstvu finansija RS, još se radi na usaglašavanju spiskova.

Iako je bilo najavljeno da će podjela vaučera, odnosno kartica s 5.000 KM građanima koji su pretrpjeli štetu u poplavama početi jučer, to se nije desilo, a kako kažu u Ministarstvu finansija RS, još se radi na usaglašavanju spiskova.

Ipak, Željka Cvijanović, premijerka RS, izjavila je u Tesliću da bi, ukoliko to bude tehnički izvodljivo, već danas u određenim opštinama mogao biti podijeljen određeni broj vaučera.

"Već sam najavila da su platne kartice bile spremne prošle sedmice. Danas smo imali određene sastanke i dobijamo podatke iz opština, pa smo odlučili da ukoliko to zaista bude tehnički izvodljivo već sutra krenemo s određenim brojem kartica u nekoliko opština", kazala je jučer Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, dodjeljivanje kartica će se odvijati tokom cijele sedmice kako bi krajem ove ili početkom sljedeće one bile operative. Cvijanovićeva je naglasila da će podjelu kartica vršiti službenici Vlade RS i određenih institucija te da su u toku provjere. "Građani će dobiti kovertu s karticom, pin kodom i izjavom koju korisnik treba da potpiše", rekla je Cvijanovićeva.

I Zoran Tegeltija, ministar finansija RS,kaže da će unos podataka trajati vjerovatno cijelu sedmicu.

"Poplavljene opštine i gradovi uspjeli su tokom vikenda da naprave određene pomake u formiranju spiskova ugroženih i Vlada RS je u stalnim konsultacijama s tim opštinama kako bi sutra počela podjela kartica od 5.000 KM", rekao je Tegeltija, dodajući da će građani i mediji na vrijeme biti obaviješteni o početku podjele kartica i da ljudi ne treba da brinu da neće biti novca.

Zbog ranije najave nadležnih da će u ponedjeljak početi dodjela, desetine građana Doboja pohrlile su danas u Administrativnu službu grada kako bi provjerili gdje, kada i kako mogu da preuzmu vaučere za obnovu poplavljene imovine.

"Došla sam da vidim da li će se ti vaučeri dijeliti. Čekamo ih kao ozebli sunce. O svom trošku smo već neke radove u stanu obavili, obili zidove i stavili malter, a sada treba da krečimo i stavljamo podove. Do 20. jula treba sve da završimo jer se tada moramo iseliti iz stana u kojem se trenutno nalazimo. To je stan od komšije koji dolazi iz inostranstva i ako do tada ne dobijemo vaučer i ne osposobimo stan za život ne znam gdje ćemo", požalila se Milijana Mićić iz Doboja.

Došla sam da vidim da li će se ti vaučeri dijeliti. Čekamo ih kao ozeblo sunce, kaže Mićićeva.

Iz Komisije za procjenu štete u Doboju ističu da je okončan popis poplavljenih stambenih jedinica u tom gradu, odnosno sačinjeno je 2.749 zapisnika na terenu.

Kada su u pitanju privredni subjekti i javne ustanove, u opštini Doboj kažu da vlasnici tih prostora ili ovlašteni organi moraju preuzeti zahtjev u Administrativnoj službi grada i dostaviti ga na protokol.

"To je zahtjev za procjenu štete od poplava, odnosno to je pozivnica da komisija izađe na teren", kažu iz Administrativne službe.

U Bijeljini su članovi Komisije za popis štete od majskih poplava završili popis u semberskim selima u kojima je voda ulazila u stambene objekte. Popis je završen u Ostojićevu, Velinom Selu, Brocu, Balatunu, Trnjacima, Klisu i Kojčinovcu.

Takođe, i Centralna komisija za utvrđivanje štete u slučaju vanredne situacije i stanja elementarne nepogode u opštini Laktaši evidentirala je i izvršila procjenu štete na objektima i dobrima pravnih i fizičkih lica na području ove lokalne zajednice.

I u većini ostalih opština i gradova stradalih u katastrofalnim poplavama završen je ili je pri kraju popis imovine i domaćinstava koja su pretrpjela štetu, a prema procjenama oko 30.000 građana trebalo bi da dobije po 5.000 KM na vaučerima koje će na osnovu spiskova distribuirati lokalne zajednice.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je na banjalučkim domaćinstvima koja su u maju bila poplavljena ili zahvaćena klizištima procijenjena šteta veća od 50 miliona KM. Kako je rekao, završen je proces popisa domaćinstva i sada ih je oko 3.000.

Potpisana 72 ugovora

Fond solidarnosti za obnovu RS dosad je potpisao 72 ugovora s preduzećima koja su se prijavila za učešće u realizaciji Uredbe o sanaciji štete od poplava na stambenim objektima, rečeno je Srni u Privrednoj komori RS.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore, rekao je da je u Područnoj privrednoj komori Doboj potpisano 18 ugovora, u Bijeljini 11 i Banjaluci 43.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti