Dani maline u Bratuncu: Malinari RS konkurentni i na evropskom tržištu

27.06.2015. 09:39 / Izvor: SRNA
Dani maline u Bratuncu: Malinari RS konkurentni i na evropskom tržištu

U Bratuncu je jučer otvoren dvodnevni Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline 2015", na kojem će svoje proizvode i usluge predstaviti 54 izlagačača iz regiona.

U Bratuncu je jučer otvoren dvodnevni Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline 2015", na kojem će svoje proizvode i usluge predstaviti 54 izlagačača iz regiona.

Ovu manifestaciju organizuje opština Bratunac, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te međunarodnih organizacija "CARE International" i Japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICE.

Otvaranju sajma prisustovali su ambasadori Srbije Stanimir Vukićević i Holandije Jurijan Krak, te predstavnici Evropske unije, UNDP, JICE i " CARE International".

Obraćajući se prisutnima, Vukićević je poručio da malinari iz Srpske i Srbije mogu, dobrom saradnjom, biti konkurenti na evropskom tržištu.

"Pozdravljam vredne malinare iz ovog kraja i želim da se njihovi proizvodi, kao i proizvodi naših malinara sa druge strane Drine, nađu na trpezama širom Evrope", rekao je Vukićević.

Ambasador Holandije u BiH Jurijan Krak izrazio je zadovoljstvo što njegova zemlja ima partnerski odnos u projektima koji se realizuju u ovim krajevima a koji doprinose razvoju poljoprivrede, a posebno malinarstva.

"Moja zemlja je duže vrijeme prisutna na ovim prostorima kroz projekte razvoja lokalnih zajednica. Drago mi je da se ove godine nastavljaju `Dani maline`, koji su prošle godine otkazani zbog poplave i vremenskih nepogoda", rekao je Krak i obećao da će Holandija nastaviti da pruža pomoć u razvoju poljoprivrede i malinarstva u ovim krajevima.

Predstavnik JICE Mijoši Hiroki podsjetio je da ova agencija od 2006. godine realizuje projekte koji unapređuju poljoprivrednu proizvodnju na području Srebrenice.

"Od prošle godine smo proširili saradnju sa opštinama Bratunac i Rogatica u kojima smo naše aktivnosti usmjerili na poboljšanje uslova života, posebno u ruralnim područjima", rekao je Hiroki.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je ova opština, uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske i međunarodnih organizacija UNDP, JICE i " CARE International", proširila i unaprijedila proizvodnju maline i kupine, te da se ove godine očekuje prihod od oko deset miliona KM.

"Do sada je uloženo više od 50 miliona KM u infrastrukturne projekte, koji će znatno doprinijeti razvoju poljoprivrede na ovom području, a koja je okosnica razvoja ne samo Bratunca, nego cijele regije", rekao je Mlađenović.

On je najavio da će opština Bratunac uskoro, s ciljem bržeg i kvalitetnijeg razvoja malinarstva, početi izgradnju rasadnika jagodičastog voća u Kravici, te da će resorno ministarstvo Srpske finansirati projekat izgradnje sistema za navodnjavanje zasada maline i kupine na cijelom području Bratunca.

Manifestacija "Dani maline" održava se u sportskoj dvorani u Bratuncu.

U okviru ove manifestacije organizovana su stručna predavanja o poljoprivrednoj proizvodnji, a za najuspješnije malinare, pčelare, proizvođače mlijeka i uzgajivače drvenastog voća predviđene su robne i novčane nagrade

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti