Dani masline 2019: Naša ulja su ljekovita i imaju visoku kvalitetu (Video)

14.12.2019. 09:42 / Izvor: Fena
Dani masline 2019: Naša ulja su ljekovita i imaju visoku kvalitetu (Video)

Pomoćnik direktora za biljnu proizvodnju i tehnologiju FAZ-a Mostar Mario Leko kazao je kako je značaj ove manifestacije ogroman.

Manifestacija "Dani masline 2019.", u sklopu koje su upriličena stručna predavanja te promotivno-ocjenjivačka izložba ekstradjevičanskih maslinovih ulja, održana je u petak u Federalnom agromediteranskom zavodu (FAZ) u Mostaru.

Pomoćnik direktora za biljnu proizvodnju i tehnologiju FAZ-a Mostar Mario Leko kazao je kako je značaj ove manifestacije ogroman.

"Ova manifestacija posvećena maslini i ulju, ali i ostale manifestacije posvećene drugim kulturama koje promovira FAZ jako su bitne iz više razloga. Ako ništa drugo, mi okupimo ljude koji se bave tom određenom vrstom proizvodnje, organiziramo seriju predavanja s najnovijim podacima relevantnim za određenu kulturu, promoviramo taj uzgoj i proizvodnju hrane općenito i na taj način potičemo naše poljoprivredne proizvođače da se ohrabre i da krenu u taj proces", kazao je Leko.

Istaknuo je kako FAZ na taj način može doprinijeti ostanku ljudi na ovom području i na neki način osigurati dodatni dohodak u domaćinstvu.

"Plan Zavoda za narednu godinu je inventarizacija svih nasada i nadamo se da ćemo u tom procesu točno popisati i ukupan broj maslinara na području Hercegovine. Procjenjujemo da danas imamo negdje blizu 500 hektara, a postoji i veliki potencijal širenja na površinama koje su se unazad par godina koristile za proizvodnju smilja", kazao je Leko.

Dodao je da sve analize Zavoda pokazuju kako je područje Hercegovine povoljno za proizvodnju ulja visoke kvalitete.

"Uglavnom imamo ekstradjevičanska ulja i iako predstavljamo tek negdje oko 10 posto od ukupne hrvatske proizvodnje, koja je u svjetskim okvirima relativno mala, sigurno imamo kvalitetu za svjetsko tržište", istaknuo je Leko.

Diplomirana inženjerka poljoprivrede Aida Kohnić kazala je kako su masline u Hercegovini ove godine bile vrlo dobre.

"Prošla godina bila je veća po urodu, ali ova godina je izvukla nekako u zadnjem trenutku s tim da od ove godine sve više dobivamo na kvaliteti jer su naša hercegovačka ulja redom sva ekstradjevičanska, a taj epitet nam ništa ne može pokvariti i na to možemo biti iznimno ponosni", kazala je Kohnić.

Dodala je kako je maslinarstvo u Bosni i Hercegovini omiljena poljoprivredna proizvodnja, a sve dok je tako, budućnost maslinarstva, kako kaže, ima velike uzlazne trendove.

Uljar i maslinar Slavko Ramljak naveo je kako u Bosni i Hercegovini postoji sve više posađenih maslinika.

"Maslinarstvo u Bosni i Hercegovini polako kreće uzlaznom putanjom, imamo jako puno maslinara koji imaju samo nekoliko stabala u svom dvorištu i imaju mogućnost te masline preraditi u ulje. To i nije neki biznis, ali je bitno da možemo kazati kako imamo zdrav i vrhunski proizvod, te da smo to u stanju napraviti. Na brojnim natjecanjima po Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu pokazalo se da naša ulja imaju visoku kvalitetu i da su ljekovita", kazao je Ramljak.

Istaknuo je i to kako bi se maslinarstvo trebalo još više poticati.

"Poticaji se mogu ostvariti iako je to jako teško i imam osjećaj da nikome nije stalo da se maslinarstvo unaprijedi. Mislim da bi ga svakako trebalo više poticati jer svaka država koja drži do sebe drži i do proizvođača koji su bitni", naveo je Ramljak.

Osim stručnih predavanja, na ovoj manifestaciji upriličena je i dodjela plaketa, priznanja i zahvalnica najbolje ocijenjenim proizvođačima ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti