Dani otvorenih vrata: Građani i turisti oduševljeni obnovljenom Vijećnicom

17.07.2014. 14:11 / Izvor: Fena

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić otvorio je danas vrata obnovljene sarajevske Vijećnice, simbola kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine, čiji sjaj sada mogu vidjeti svi građani i turisti.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić otvorio je danas vrata obnovljene sarajevske Vijećnice, simbola kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine, čiji sjaj sada mogu vidjeti svi građani i turisti.

"Dani otvorenih vrata Vijećnice" trajat će do kraja ovog mjeseca i za to vrijeme ulazak u Vijećnicu neće se naplaćivati. Građani i turisti grada će biti u prilici da posjete centralnu aulu, odakle će moći pogledati ovaj dragulj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Grad Sarajevo je osigurao organizaciju posjeta, kontrolu boravka i kretanja, kao i zaštitu ljudi i imovine u prostoru centralne aule Vijećnice, u zakazano vrijeme posjete.

Prvim posjetiteljima Komšić je ukratko prezentirao kako se Vijećnica mijenjala u svom historijskom postojanju prilagođavajući se namjeni kojoj je služila budući da je bila sjedište Bosanskog sabora, sjedište Narodne i univerzitetske biblioteke, sjedište Suda i Akademije nauka i umjetnosti.

Dok su ga građani pažljivo slušali prisjetio se i dana kada je Vijećnica zapaljena 25. na 26. august 1992. godine. Tada je izgorjelo oko dva miliona knjiga iako su uposlenici Vijećnice uspjeli sačuvati nekoliko historijski važnih knjiga za BiH.

U ovom prelijepom obnovljenom biseru kulturne baštine BiH jedan dio namijenjen je muzeju, u drugom dijelu bit će smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka, dok je jedan dio predviđen za Gradsko vijeće Sarajeva, ali Komšić naglašava da je najvažnije da ona ne postane sjedište bilo koje administracije.

"Ona treba biti multimedijalni centar. Centralni hol može biti koncertna dvorana u šta smo se uvjerili prilikom gostovanja Bečke filharmonije. Svi ostali dijelovi mogu služiti za izložbe raznih vrsta od likovnih do muzejskih postavki", podvukao je Komšić.

Komšić je kazao da je potrebno napraviti cijeli plan posjete Vijećnici nakon 1. augusta kada će se ulaznice naplaćivati kako je to običaj svuda u svijetu ukoliko se posjećuje neka znamenitost.

Najavio je da bi tada Vijećnica trebala biti u funkciji, a u skladu s tim potrebno je planirati posjete Vijećnici te dodaje da je parlamentarna delegacija iz Bruxellesa, koja će doputovati u posjetu bh. parlamentarcima, podnijela zahtjev da posjeti i Vijećnicu.

Iako Komšić tvrdi da u Vijećnici postoje predviđene prostorije za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina danas novinarima kaže da je na Dane otvorenih vrata Vijećnice došao nepozvan te napominje da će sačekati sudsku odluku o tome kome pripada Vijećnica i da li je predviđeno da NUB BiH bude smješten u Vijećnici.

Vijećnicu su danas obišli građani koji su je posjećivali i prije nego je zapaljena, a u izjavi za Agenciju FENA Rabina Čevdek kaže da je Sarajevo davno napustila i otišla u Sloveniju te je danas gledajući u obnovljenu Vijećnicu ostala bez riječi.

Jasmin Čavrk, koji je učestvovao u obnovi Vijećnice, danas je s djecom posjetio otvorenu Vijećnicu, simbol Sarajeva. Kaže da je ostao zapanjen njenom ljepotom iako je obnova često rađena u teškim uvjetima.

Vijećnicu su danas posjetili novinari BBC-ja te nekoliko turista iz različitih zemalja svijeta koju su se divili umjetnički oslikanim zidovima Vijećnice.

U narednom periodu Grad Sarajevo će brojnim sadržajima obogatiti posjetu Vijećnici, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Prvi put Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti