Dani otvorenih vrata: Teknoxgroup obilježio 25 godina poslovanja

26.05.2015. 13:59 / Izvor: eKapija.ba
Dani otvorenih vrata: Teknoxgroup obilježio 25 godina poslovanja
OTVORI GALERIJU

Novi objekat sa radioničkim i skladišnim prostorom, velikim otvoreni prostor za smještaj mašina i dizel generator setova, sala za obuku, samo su neke novine koje su obilježile Dane otvorenih vrata Teknox grupe u BiH

Službeni distributer Caterpillara na teritoriji Bosne i Hercegovine, Teknoxgroup BH organizirao je danas manifestaciju "Dani otvorenih vrata" u nedavno otvorenom prodajno servisnom centru u Sarajevu i tim povodom obilježila 25 godina uspješnog poslovanja Teknoxgroup.

Teknoxgroup je počela sa poslovanjem još u bivšoj Jugoslaviji, kad je porodica Tedesci odlučila da investira u SFRJ i kada su dobili licencu za dilerstvo Caterpillara za ovo područje. Kada se raspala stara država, u svakoj novonastaloj državi regiona odlučili su da naprave po kompaniju koja će nastaviti poslovati za Caterpillar.

Teknoxgroup u BiH je prvo poslovala pod nazivom Bostek Machinery, osnovana je 1997. i krenula u poslovanje B2B, kao generalni diler Caterpillar prozvoda za niskogradnju, rudarstvo i energetske sisteme.

Nakon toga, kako kompanija raste i otvaraju se još dvije poslovne jedinice u Banjoj Luci, tačnije Laktašima i u Lukavcu pored Tuzle, koje pokrivaju čitavu državu prema ekonomskim regijama, kako bi mogli reagovati na poziv kupca u najgorem slučaju do 36 sati.

U razgovoru za portal eKapija.ba generalni direktor Teknoxgroup BH Mirza Sabljica ističe da su zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima bez obzira na krizu koja je nastupila 2008. godine.

"Mi držimo određeni kontinuitet i prilično smo profitabilni, mogu slobodno reći da smo među najboljima u grupi, zahvaljujući nizu faktora, ali prevashodno ljudima koji rade u firmi. Ponosan sam na naš tim, imamo strašno uhodanu ekipu koja može odgovoriti svakom zahtjevu koji se stavi ispred nas", ističe on, dodajući da su uglavnom mladi tim, sa prosjekom godina 40, te da je on kao menadžer najstariji.

"Dobar smo tim, pokušavamo da implementiramo sve što od nas traži menadžment, kao i proizvođač, a najbitnije je da su kupci zadovoljni", kaže Sabljica.

Tehnoxgroup BH trenutno broji 36 zaposlenih, dok Tehnoxgroup tim čini i nekoliko ljudi iz cijele regije koji pokrivaju poslove za cijelu grupaciju, a među njima se nalazi i pet Bosanaca i Hercegovaca.

Govoreći o planovima, naglašava da će uz novu radionicu povećati mogućnost remonta mašina i ostale Caterpillar opreme. Na taj način će, dodaje, kupci dobiti mogućnost da se remont obavi u radionici, a ne negdje na nepristupačnom terenu, što će u konačnici biti za njih jeftinije i profitabilnije.

"Također, odavno već imamo plan da otvorimo jednu poslovnu jedinicu u Hercegovini, u Mostaru, koja bi lakše pokrivala i Istočnu i Zapadnu Hercegovinu koju pokrivamo sada iz Sarajeva", otkriva nam Sabljica.

Inače, njihovi klijenti su uglavnom građevinske kompanije, kako društvene, tako i privatne. Tako na teritoriji BiH servisiraju oko 925 jedinica Caterpillara, a to je nekih "zdravih" 270-300 kupaca. Po njegovim riječima, tu su uključeni i veliki sistemi, bh. rudnici sa kojima imaju veoma dobru suradnju,  gdje su jako dobro pozicionirani i koji su im na koncu jedni od ključnih klijenata.

Pored toga, prije dvije godine postali su generalni zastupnik austrijske firme Komptech koja se bavi mašinama koje su namijenjene za reciklažu otpada i pravljenje biomase, drvne sječke, za ekološku zaštitu i preradu. Komptech je jedan od svjetskih lidera ali su novi na tržištu bivše Jugoslavije, tako da sa njima lagano radimo na probijanju tržišta, pošto se radi o veoma skupoj i sofisticiranoj opremi.

Također, tu je i kompanija Hartl Crusher, kompanija sa tradicijom iz Austrije, koja se bavi izradom drobilica i drobiličnih postrojenja. Na tržište su izbacili novi proizvod, mobilne kašike, koje se mogu aplicirati na bilo koji rovokopač, bilo kojeg proizvođača sa izvanrednim učinkom i profitabilnošću za kupca.

Na Danima otvorenih vrata u organizaciji Teknoxgroup BH predstavljeno je više novina, među kojima su prije svega nove mašine i Vision link pomoću kojeg se može satelitski pratiti svaka Caterpillar mašina na teritoriji, kao i nova radionica koja je "zvijezda programa".

Posjetioci su imali priliku pogledati i jedan dio Caterpillar flote mašina, te eksponate koji su po prvi put izloženi u Sarajevu. Najviše pažnje privukle su demonstracije rada Catepillarovih buldožera i bagera koji uz pomoć CAT Accugrade GPS instrumentacije projektuju parametre 3D dizajna milimetarskom preciznošću na površinu.

"Korištenjem ove tehnologije omogućavamo našim klijentima stopostotno povećanje produktivnosti", kazao je Aleksandar Joksimović, MC&G Systems Group Coordinator. "Cijela oprema je u potpunosti automatizovana, čime utičemo na sigurnost gradilišta i osoblja što je, pored kvalitete urađenog posla, naš primarni cilj. Naš tim je to dokazao i na velikim projektima u Bosni i Hercegovini, ali i regionu u oblastima građevinske industrije, energetike i rudarstva", istakao je Joksimović.

Inače, nova zgrada površine u osnovi 1000 metara kvadratnih, izgrađena je tipski, prema savremenim svjestkim standardima. Uz okolni prostor, opremljen svim potrebnim sadržajima za smještaj teških građevinskih mašina i opreme, sama zgrada ima prostranu radionicu sa kranskom dizalicom nosivosti 10 tona. Nova zgrada posjeduje i skladište rezervnih dijelova koji omogućava prihvat i manipulaciju mašina uz najveće iskorištenje prostora i vremena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti