Đapo: Gubici u turizmu veći od dva miliona KM dnevno

03.08.2020. 09:19 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Đapo: Gubici u turizmu veći od dva miliona KM dnevno

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, istakla je da su gubici u turizmu, usljed pandemije koronavirusa, veći od dva miliona KM dnevno.

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, istakla je da su gubici u turizmu, usljed pandemije koronavirusa, veći od dva miliona KM dnevno.

"Turizam je jedna od ključnih privrednih grana u BiH i možemo reći da je na određen način u proteklih nekoliko godina bio glavni motor i pokretač ekonomskog razvoja Federacije BiH, ali i cijele BiH. Pandemija koronavirusa, nažalost, upravo je tu oblast i najviše pogodila. Kada sve ovo prođe, mislim da će se štete u turizmu još dugo zbrajati.  Federalno ministarstvo okoliša i turizma izradilo je jedan dokument, odnosno informaciju koju je nakon razmatranja na sjednici 9. jula usvojila i Vlada Federacjie BiH. U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2.000.000 KM dnevno. Privredni subjekti još uvijek posluju sa gubicima", kazala je Đapo.

Kada je riječ o pomoći ovom sektoru, rekla je da je Ministarstvo u kontaktu sa privrednicima, te da su analizirani načini i modeli pomoći Federalne vlade.

"Mislim da je vrlo važno istaći da su svi pravni subjekti koji se na bilo koji način bave turizmom, ako su ispunili potrebne uvjete, kao i svi drugi privredni subjekti u Federaciji, dobili pomoć iz fonda za stabilizaciju privrede FBiH, u vidu plaćenih doprinosa za sve radnike. Mi smo se kao Federalno ministarstvo okoliša i turizma odrekli svog ovogodišnjeg budžeta i sva sredstva stavili na raspolaganje fondu za stabilizaciju privrede", rekla je Đapo.

Dodala je da je predloženo i da se za pomoć hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima izdvoji 20 miliona maraka.

"Mi smo izradili Uredbu koja je neophodna da raspodjela novca bude realizirana i prije desetak dana smo je poslali na mišljenja svim nadležnim institucijama. Sada je na potezu Federalno ministarstvo finansija koje traži odgovarajuće modalitete kako da se novac prebaci Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koje bi dalje putem javnog poziva ta sredstva i realiziralo", odgovorila je Đapo.

U javnosti je odjeknula njena izjava da će tražiti slobodan ulazak u BiH iz zemalja EU i Turske, čak i bez testa na COVID-19. Zanimalo nas šta je s tim zahtjevom, ali i da li je uzela u obzir rizik od širenja koronavirusa u slučaju da se na taj način otvori granica BiH.

"Budući da sam svakodnevno u kontaktu s turističkim radnicima, inicijative koje sam upućivala prema Vijeću ministara BiH i moji zahtjevi da se otvore granice za dolazak turista, potpuno su kompatibilne sa zahtjevima turističkog sektora. Dakle, ono što ja govorim, misle svi turistički radnici, jer kao što rekoh – bez turista nema ni turizma", rekla je Đapo.

Stava je da, ako je Turska, ali i mnoge druge zemlje, otvorila svoje granice i čak potiče turiste da dolaze u njihovu zemlju bez ikakvih administrativnih barijera, onda ne vidi razloga zašto i BiH to ne bi uradila.

"Razumijem i bojazan da postoji mogućnost da nam dođe neko zaražen koronavirusom. Međutim, mnogo je načina kako da se spriječi ulazak inficiranih u državu. Na Sarajevskom aerodromu, na primjer, već imaju sistem, a na tom principu se radi i u Turskoj, koji mjeri temperaturu svim putnicima i čim se uoče neka odstupanja, sistem reagira", pojasnila je Đapo.

Na njenu inicijativu Vlada Federacije BiH uputila je zahtjev Vijeću ministara BiH za fleksibilnije odredbe o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.

"Vijeće ministara je nakon toga reagiralo, ali nažalost, polovično. Dozvolili su ulazak samo državljanima zemalja Evropske unije i još nekih. Međutim, odmah smo uputili novi apel da dozvole ulazak i za državljane Turske ali i drugih država. Nadam se da će Vijeće ministara korigirati svoju raniju odluku", zaključila je Đapo.

(Foto: Anadolija)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti