Đapo: Ko je plaćao porez državi, dobio je i pomoć

27.12.2020. 07:48 / Izvor: Avaz.ba
Đapo: Ko je plaćao porez državi, dobio je i pomoć

Novac je dijeljen isključivo za plaće radnika i troškove poslovanja, a svi koji su dobili morat će opravdati utrošak.

Povodom otvorenog pisma Udruženja hotelijera i restoratera BiH za "Avaz" je reagirala ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo.

Kako je navela, finansijska pomoć je dodijeljena na osnovu Uredbe Vlade Federacije koja je javno objavljena i dostupna na web-stranici Ministarstva okoliša i turizma. 

"Suština Uredbe jeste očuvanje privrednih subjekata i radnih mjesta. Uredbom su propisani jasni kriteriji, a javnim pozivom Ministarstva omogućeno je svim turističkim agencijama, hotelima, turističkim vodičima i turoperaterima da se prijave.", rekla je Đapo.

Pomoć je dodijeljena svima koji su ispunjavali uvjete propisane Uredbom. Napominje da je Uredba propisala službeno korištenje podataka Porezne uprave Federacije BiH.

"Udruženja turističkih radnika bila su uključena od početak u cjelokupan proces kojeg je Federalno ministarstvo okoliša i turizma vodilo i upravo su oni predložili model raspodjele pomoć kojeg je Ministarstvo prihvatilo. Dakle, ključni kriteriji bili su broj radnika, i promet, odnosno uplaćeni porez državi.", istakla je Đapo.

Napominje da su turistički radnici javno rekli da je ovo bio jedan od najtransparentnijih javnih poziva i da nije bilo povlaštenih prilikom određivanja iznosa pomoći. 

"Glavni kriterij raspodjele novca bili su uplata poreza registrirana kod Porezne uprave Federacije BiH i broj radnika. Dakle, ko je plaćao porez državi, dobio je i pomoć proporcionalno uplaćenom iznosu poreza. Sada imamo par nezadovoljnih pojedinaca koji misle da su trebali dobiti više. Ako misle da su oštećeni neka se obrate Poreznoj upravi Federacije BiH, a mi kao Ministarstvo spremni smo uputiti porezne i turističke inspektore pa da se utvrdi da li su oštećeni.", rekla je Đapo.

Također, novac je dijeljen isključivo za plaće radnika i troškove poslovanja, a svi koji su dobili morat će opravdati utrošak. Iznosi koji ne budu opravdani morat će biti vraćeni.

"Moramo napomenuti to da hoteli spadaju u ugostiteljski sektor. Finansijsku pomoć su dobila 192 hotela, što znači da je podržan ugostiteljski sektor. Podsjetit ćemo da hotelima nije odlukama kriznih štabova usljed pandemije COVID-19 bio zabranjen rad, ali zatvaranjem granica, nedolaskom turista, oni faktički nisu mogli raditi, nisu imali gostiju", rekla je Đapo.

Hoteli su podržni i zbog činjenice da je prema podacima Federalnog zavoda za statistiku čak 96 posto noćenja ostvaruje u ovoj grupi objekata, što znači da turisti preferiraju ovu vrstu smještaja, u istima legalno borave te takvi objekti posluju zakonito i uredno izmiruju obaveze prema državi. 

"Restorani, kafići i slični ugostiteljski objekti podržavani su već s nižih nivoa vlasti, a kantoni i općine bi trebali dodatno pomoći resotrane, kafiće i druge.", zaključila je Đapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti